7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Küpesiz hayvanların satışı yasak

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle artacak olan hayvan hareketleriyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi ve hastalıksız bölgelerin korunması için hayvan hareketlerinin kontrolüne ilişkin bir açıklama yaptı.


Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, açıklamasında Gümüşhane’de Kurban Bayramı öncesinde hayvan sevk ve hareketlerinde önemli bir artış olacağından, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi, özellikle şap hastalığının yurtiçi hayvan hareketlerine bağlı olarak yayılmasının önlenmesi, vatandaşların dini vecibelerini yerine getirirken kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi amacıyla üretici ve tüketicilerin belirtilen hususlara uyması gerektiğinin altını çizdi.
Kurbanlık hayvanların satın alınması ve kesilmesi ile ilgili uyulması gereken kuralları açıklayan Irkın, şunları ifade etti:
“Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan sığır cinsi hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek. Kurbanlık olarak sevk edilecek sığır cinsi hayvanların 2008 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılanmış olmaları veya herhangi bir nedenle aşılanmamış hayvanlar sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılanacak, Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek. Menşe Şahadetnamesi veya Veteriner Sağlık Raporu olmadan hayvan nakleden hayvan sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kombina, mezbaha veya kesim yerlerinin sahiplerine ve bu hayvanları nakleden araç sahiplerine idari para cezası verilecek. Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi zabıta ekipleri ve Serbest Veteriner Hekimler bu durumu Mülki İdare Amiri veya Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine bildirmekle yükümlü olacak. Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarı ve panayırları ile hayvan borsalarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde alınıp satılacaktır. Bu yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına hiçbir şekilde müsaade edilmeyecek.”


KESİM YERLERİNDE KESİLECEK.
Tarım İl Müdürü Irkın; kesim öncesi kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınmak gerektiğini söyleyerek; “Kurbanlık hayvanlar, şehir ve kasabalarda mezbaha ve kombinalar ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının önceden belirlediği kesim yerlerinde kesilecektir. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak kesebilirler. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesiminden sonra kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, kedi ve köpeklere verilmeyecek ve hayvanların çıkaramayacağı şekilde çukurlara gömülerek imhası sağlanacak. Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerlerde kurbanlık olarak kesilecek sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri, pasaportlar ve kulak küpe numaralarının listesi Tarım İl veya İlçe Müdürlüğüne teslim edilecek. Köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları, vatandaşlarımız tarafından doğrudan köy muhtarına teslim edilecektir. Köy Muhtarları da kendilerine teslim edilen kulak küpeleri, pasaportları ve kulak küpe numaralarının listesini bağlı bulundukları Tarım İl İlçe Müdürlüklerine teslim edilecek. Vatandaşlarımız hayvan alırken veteriner sağlık raporu menşei şahadetnamesinin bulunmasına, büyükbaş hayvanların ise kulak küpelerinin olmasına dikkat etmelidirler. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için belirtilen şartları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir. Belirtilen mükellefiyetleri yerine getirmeyenler ile yasak ve kısıtlamalara uymayanlar hakkında Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinin hükümlerine göre işlem yapılacaktır.” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 09:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?