7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Kuraklık, ceviz üreticisini güldürdü

Gümüşhane Tarım İl Müdür Vekili Hasan Irkın, bu yıl sıcak ve kurak geçen yaz mevsiminin cevizde rekor üretim sağladığını söyledi.

Kelkit, Köse ve Şiran ilçeleri dışında kalan merkez ilçe ile birlikte Torul ve Kürtün ilçelerinde 35 bin 599 ceviz ağacı bulunduğunu belirten Gümüşhane Tarım İl Müdür Vekili Hasan Irkın, "Ceviz çok kolay donan bir meyve türüdür. Bu yıl ilkbahar ve yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle don olayı yaşanmamıştır. Bu nedenle il genelinde rekor düzeyde üretim bekliyoruz" dedi.

Cevizin 10 yaşından sonra meyve vermeye başladığını kaydeden Irkın, "80-100 yaşına kadar cevizden meyve almak mümkündür. Her ceviz ağacı 10-100 yaş arasında yılda ortalama 50 kilogram meyve vermektedir. İl genelinde bulunan 35 bin 599 ceviz ağacından bu yıl bin 779 ton 950 kilogram hasılat beklemekteyiz. Bu da ilimiz için rekor bir rakam demektir" diye konuştu.

İç cevizin kilogramının 20 YTL, kabuklu cevizin ise 10 YTL'den alıcı bulduğunu belirten Irkın, cevizin kabuklu satışı halinde elde edilecek katma değerin 17 milyon 799 bin 500 YTL gibi önemli bir rakam oluşturduğunu söyledi. Gümüşhane'de çeşitli ceviz türlerinin olduğunu ifade eden Hasan Irkın, "Bilindiği gibi ilimiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olan pestil ve kömede ceviz önemli bir yer tutmaktadır. Bilhassa kömenin ham maddelerinden en önemlisi cevizdir. Bu nedenle ceviz üretimini artırmak amacıyla müdürlüğümüzce üreticiler teşvik edilmekte, teşvik kredisi verilmektedir" şeklinde konuştu.

Pestil ve köme üreticilerinin İran'dan ceviz ithal ettiklerini de anımsatan Hasan Irkın, il genelinde üretimi artırmak için Ekim ayından itibaren ceviz üretimini teşvik etmek amacıyla çeşitli toplantılar düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 17:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?