7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Kurbana acı vermeyin, temiz olun

Gümüşhane İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Kurban Bayramı için, "Hayvanlara acı vermeyin, çevre kirliliği oluşturmayın, kan izi bırakmayın" uyarısı yaptı.


İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamada;halka açık yerlerde kurban kesenlere müdahale edileceği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:"Bu amaçla, kurban satış ve kesimi belediye tarafından gerekli alt ve üst yapının tesis edildiği veya ettirildiği yerlerde yapılacaktır. Kurban atık ve artıklarının belediyelerce toplanarak bertarafı sağlanacaktır. Belediyelerin gösterdiği yerlerin dışında kurban satışı yapmak ve kurban kesmek yasaktır. Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunulmayacak, yapanlara müdahale edilecektir.


Hayvanları Koruma Kanunu gereğince kurban keserken hayvanlara acı verilmemesi ve korkutulmaması gerektiğini ifade edilen açıklamada;"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda öngörüldüğü üzere hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır, hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır, hükmüne riayet edilecektir."denildi.


Açıklamada, daha sonra şunlar kaydedildi:"5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 12. maddesinde hayvanların kesilmesi ; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan , ürkütmeden , en az acı verecek şekilde , hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır.” hükmü yer almaktadır. Kurban Bayramı süresince alınan önlemlere rağmen yaşanan olumsuzlukların bir daha tekerrür etmemesi amacıyla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından gerekli önlemler alınarak , denetimler sıklaştırılacaktır.Toplu kesim yerleri kurban kesiminin toplu olarak yapılacağı yerlerde bulunması gereken özelliklere de açıklık getirdi. Buna göre toplu kesim yerleri beton, beton asfalt benzeri sızdırmaz malzemeden oluşacak. Kesim için yeterli sayıda veteriner hekim, ehliyetli kasap, yardımcı personel, iş elbisesi giymiş halde görevlendirilecek. İlgili belediyeler bayram öncesi ve süresince satış yerlerinde, bayram süresince kesim yerlerinde temizlik ve denetim birimlerinden yeterli sayıda eleman bulunduracaklar. Kurban satışı belediyenin belirlediği yerler dışında yapılamayacak. Kurbanda trafiğin engellenmemesi için kurban nakliyesinin geç saatlerde yapılması sağlanacak.Bahçesinde kesecek olanlar kan bırakmayacak etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban kestirecek olanların da çevre kirliliği konusunda hassas olmalarını isterken, kesin sonunda kesim yerinin kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmayıp, kan izi kalmayacak şekilde temizlenmesi, gerektiğinde kireçlenmesi gerekmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 19:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?