5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Kürtün Barajı'na alabalık bırakılacak

Gümüşhane'nin Kürtün İlçesi'ndeki baraj gölünde deneme amaçlı yapılan kafes balıkçılığından olumlu sonuç alındığı, il genelinde 300 ton olan alabalık üretiminin kafes balıkçılığıyla yılda 5 bin tona çıkarılacağı belirtildi. 

Kürtün Baraj Gölü'nde yapılan kafes balıkçılığı üretimi hakkında bilgi veren Gümüşhane Tarım İl Müdürü Ertekin Çolak, bugüne kadar 6 firmanın üretim için başvuruda bulunduğunu söyledi. Çolak, Kürtün Baraj Gölü'nde geçen yılın Aralık ayı ile bu yılın Ocak-Şubat aylarında müdürlük teknik elemanlarınca yapılan kafeslerin indirildiğini belirterek, geçen süre içerisinde yapılan çalışmada başarı sağladıklarını kaydetti. Amaçlarının Kürtün Baraj Gölü'nde kafes balıkçılığının yapılabileceğini yöre insanlarına göstermek olduğunu ifade eden Çolak, "Deneme amaçlı olarak başladığımız çalışma yörede olumlu tepki aldı. İzmir ilimiz başta olmak üzere bölge illerimizden şu ana kadar 6 şirket balık üretimi için başvuruda bulundu. Müdürlük olarak 250 tondan başladığımız kafes alabalık üretiminde kapasite artırımına giderek, 500 ve bin ton üretim yapılabilecek kafesleri baraj gölümüze indirdik. Gerek özel şirketlerin ve gerekse müdürlüğümüzün çalışmaları sonucu ilimizde dere alabalıkçılığı üretimindeki 300 tonluk üretim, kafes alabalıkçılığıyla 5 bin tona çıkmış olacaktır. Bu da ilimiz ekonomisi için çok önemli gelir kaynağı olacaktır" dedi. 

Çolak, karada yapılan yetiştiriciliğe alternatif olacak olan Kürtün Baraj Gölü'nün 2.08 kilometrekarelik bir alana sahip olduğunu, yönetmelik gereği bunun yüzde 5'lik alanının kafes balıkçılığı için kullanılacağını da sözlerine ekledi. 

Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği, denizler, göller, göletler ya da baraj gölleri gibi su rezervlerini kullanarak, değişik ebatlardaki çerçevelere takılmış ve göz açıklığı balık büyüklüğüne göre değişen ağ kafesler içinde balıkların kontrol altında büyütülmesi olarak adlandırılıyor. Türkiye denizlerinde ağ kafeslerde çipura ve levrek yetiştiriciliğinin yanı sıra son yıllarda özel girişimciler tarafından tatlı su kaynaklarında ağ kafeslerde alabalık yetiştiriciliği hızla yaygınlaşmaya başladı. Ahşap, demir veya plastik malzemelerle ağ kullanılarak yapılan bu üniteler birbirlerine bağlandıktan sonra çapayla su tabanına sabitleniyor. Kafeslerin uzun süre aynı yerde konuşlandırılmasıyla meydana gelen atıklar su kalitesinin bozulmasına neden olacağından, 2-3 yılda bir kez kafeslerin yer değiştirilmesi gerekiyor.
.
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2006 Çarşamba 10:42:19
Güncelleme :28 Haziran 2006 Çarşamba 10:47:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?