7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Kuşburnu mevsimi geldi

Birçok faydalı özelliğinin yanı sıra, C Vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biri olan kuşburnu, Gümüşhane’de marmelat, reçel ve çay olarak tüketiliyor.

Köylüler tarafından toplanarak pazara sürülen vitamin deposu, istenilen ekonomik değere bir türlü kavuşamıyor. Şehirde adına festivaller düzenlenen, kitaplar yazılan, şarkılar söylenen meyve, Gümüşhane’nin simgesi olarakta biliniyor.
Doğal ortamda yetişen geleneksel yöntemlerle toplanan kuşburnu, Gümüşhane pazarlarında 5 liradan satılıyor. Satıcılar her ne kadar gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyleseler de, ürünle ilgili yaşadıkları sorunlara da değinmeden geçemiyor.

Gümüşhane’de ki halk pazarlarında kuşburnu satışı yapan Ünal Araz, fiyatların yüksek olduğunu belirterek, ilin her bölgesinde yetişen meyvenin yeteri kadar toplanmadığını söyledi. Tezgahında satışını yaptığı ürünü Bayburt’tan getirdiğini belirten Araz, “Amasya ve Merzifon’dan gelenler, Gümüşhane köylerinde toplanan kuşburnuyu alıyorlar. Kilogramına 2 ila 3 lira arasında fiyat verdikleri halde yeterli miktarda ürün de bulamıyorlar. Vatandaşımızın ilgisizliği yüzünden meyve dalda kalıyor.” dedi.

Çay ocakları ve kahvehanelerde iyi demlenmiş kuşburnu çayı içmenin neredeyse imkansız olduğunu ifade eden Araz, “Kuşburnunun adı var kendi yok. Yetkililer, vatandaşlara yönelik bilgilendirme ve özendirme çalışmaları yapmalı. Böylece insanımız sağlıklı ve lezzetli içeceklere yönelir. Tüketim aratacağı için de kuşburnular dalda kalmaz” diye konuştu.

Uzmanlar ise son günlerde hava değişimlerine bağlı olarak soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıkların yoğun olarak yaşandığını, bu mevsim geçişlerinin sorunsuz olarak atlatılabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini, bu bağlamda da hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması için C vitamini yönünden zengin besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2012 Perşembe 19:00:31
Güncelleme :27 Eylül 2012 Perşembe 19:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?