7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Kuşburnu ve pestile teşvik talebi

Gümüşhane’de önemli bir ekonomik değere sahip olan pestil ve kuşburnu için teşvik talebi geldi.

Konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği ( GİK-DER ) Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Başkanı M. Ali Kumru, bir çok tarım ürününe destekleme primi verilmesine rağmen kuşburununun bu kapsam dışında tutulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. .

Kumru, açıklamasında şunları kaydetti: “Ekonomik veriler bakımından zaten her anlamda Türkiye ortalamasının altında bulunan ilimizde üretilen ürünlerin destek primi dışında tutulması kuşburnu üreticisine ve geçimini bu yolla sağlayan insanımıza büyük bir darbe vurmaktadır. Tarımsal girdilerin il ekonomisine katkıları göz önüne alındığında kuşburnunun ilimiz ekonomisi için ne kadar önemli olduğu iyice ortaya çıkacaktır. Adana için nasıl pamuk önemliyse, Rize için çay ne anlam ifade ediyorsa, Giresun ve Ordu için fındığın önemi neyse, Marmara Bölgesi için zeytin ve ayçiçeği ne kadar önemliyse biz Gümüşhane halkı için de kuşburnu o kadar önemlidir.

İlimizin coğrafik şartlarına baktığımızda ekonomiye tarımsal girdi olarak sadece kuşburnu ürününün katkı sağladığı görülmektedir. İlimiz deki göçün önüne bir nebze de olsa geçilebilmesi için mutlaka kuşburnu ve pestil ürünlerine destek ve teşvik verilmelidir. Başbakanımıza, Tarım Bakanımıza ve ilimizin milletvekillerine şu çağrıda bulunmak istiyoruz; Lütfen 2008 yılı destek verilecek tarımsal ürünler içerisine kuşburnu ürünü ve dut da alınsın. İlimizin tanıtımın da ve istihdamında büyük öneme sahip Pestil üreticileri de mutlaka desteklenmelidir.

İstanbul ve Kocaeli bölgesin de nasıl binlerce sanayi kuruluşu varsa bizim için de pestil üretimi bir sanayi kuruluşudur. Biz pestil üretimine bu gözle bakmaktayız. Devletimiz nasıl birçok alanda değişik sektörlere destek veriyorsa pestil üreticilerine de bu desteği vermesini bekliyoruz. Verilecek destek sigorta indirimi olur, faizsiz kredi olur, herhangi bir destek olsun fark etmez yeter ki destek olunsun. Pestil üreticileri birçok imkansızlığa rağmen yüzlerce insanı istihdam ettiklerinden dolayı da kendilerine şükranlarımızı sunmadan geçemeyeceğiz.”

ümüşhane için hayati önem taşıyan kuşburnu ve pestil ürünlerinin dünya çapında ürünler olması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini anlatan Kumru, “Ya böyle yapacağız, ya da küçük atölyelerde küçük üretimlerden vazgeçip kendimize başka uğraşlar bulalım. Kuşburnu ürününü Türkiye’ye biz tanıttık ancak, Tokat ilinin 1 ayda sattığı kuşburnu ürünlerini biz ancak 1 yılda satabiliyoruz. Başta ilimizin Milletvekilleri, siyasetçileri üst düzey bürokratlar, pestil üreticileri, kuşburnu üreticileri, çiftçiler, sivil toplum kuruluşları bir araya gelip Gümüşhane ile özdeşleşen bu ürünlerimize sahip çıkaralım ve bu ürünlerimizin hak ettiği değere kavuşmaları için çaba gösterelim”diye konuştu.

Kumru, açıklamasının sonunda şunları kaydetti:”GİK- DER olarak bizim şöyle bir önerimiz var ismi “Kuşburnu ve pestilin geleceği” olan geniş katılımlı en az iki gün süren bir toplantı tertip edelim. Öneri ve çağrı bizden değerlendirilmesi siyasetçilerimizden ve üst bürokratlarımızdan.”

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 17:02:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?