3
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHANE

Öğrencisini mezarda da yanından ayırmadı

1755-1834 yılları arasında yaşayan ve Mısır’da El-Ezher Üniversitesi’nde din alimliği yapan Gümüşhaneli Hacı Tahir Efendi, kendisini çok seven Mısırlı öğrencisiyle aynı türbede yatıyor.

Gümüşhane’nin Süleymaniye Mahallesi’nde oturan avukat Halim Mısırlıoğlu dedemin dedesi dediği Hacı Tahir Efendi’nin 20 yıl Mısır El-Ezher Üniversitesi’nde din alimliği yaptığını belirterek, "Dedemin dedesinin dedesi Süleyman Efendi, Osmanlı döneminde Mısır Kethüdalığı görevine atanmış. Kethüda içişlerinde serbest, dışişlerinde Osmanlı’ya bağlı bir kurumdu. Süleyman Efendi döneminde torunu Hacı Tahir Efendi de Mısır El-Ezher Üniversitesi’nde 20 yıl din alimi olarak görev yapmış. Gümüşhane’ye dönüşünde onu çok seven ancak adını henüz tespit edemediğimiz bir öğrencisi de birlikte gelir ve Süleymaniye Mahallesi’ne yerleşirler. Birkaç yıl sonra Mısırlı öğrenci aniden rahatsızlanır ve ’Ben hocamla aynı mezarda yan yana yatmak istiyorum. Mezarımın boyunu kısa yapın, ama beni hocamdan ayırmayın’ vasiyetinde bulunur. Hacı Tahir Efendi de vefat edince öğrencisinin yanına defnedilir ve adına bir türbe yapılır, tavanına da Mısır’dan getirdiği ’dilek şamdanı’ asılır. Türbeyi ziyarete gelenler eskiden dilekte bulunurlardı. Dilek kabul olursa şamdan sağa, kabul edilmezse sola dönerdi. Ancak bu günlerde paslandığı için bu görevi yapamıyor" dedi.

Türbenin çatısını gördüğü bir rüya sonrası onardığını söyleyen Halim Mısırlıoğlu, "Bir gece rüyamda babamın mezarının üzerinde toprak olmadığını gördüm. Aynı rüyayı iki kez üst üste görünce babamın mezarına koştum. Ancak her şey tamamdı. Daha sonra Hacı Tahir Efendi’nin mezarını ziyaret ettiğimde türbenin damının çöktüğünü görünce hemen yaptırdım. Türbeye yeni bir bakım daha yaptıracağım"
diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2005 Pazar 14:34:17
Güncelleme :31 Mayıs 2005 Salı 14:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?