6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Öğretmenlere Hepatit A eğitimi

Gümüşhane’nin bazı bölgelerinde geçtiğimiz aylarda görülen Hepatit A  vakalarının ardından Sağlık Müdürlüğü, ildeki tüm öğretmenlere Hepatit A ve hijyen eğitimi başlattı.

Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Müjde İlgün katılıyor. Geçtiğimiz haftalarda Köse, Kelkit, Şiran ve Kürtün ilçelerine giderek, buralarda görev yapan ilk ve orta dereceli okulların öğretmenlerine Hepatit - A, hijyen ve el hijyeni konularında eğitim veren sağlık müdürlüğü yetkilileri katılımların sevindirici olduğunu söylediler.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Müjde İlgün, Hepatit A hastalığının bir karaciğer hastalığı olduğunu, kırıklık, hafif ateş, bulantı, kusma, ishal, iştahsızlık, hafif kas ve eklem ağrıları gibi genel şikayetlerle başladığını söyledi.

Halk arasında sarılık olarak ta bilinen hastalığın bulgularının 3-4 haftada kaybolduğunu söyleyen İlgün, hepatit a hastasının 6-8 haftada tamamen iyileştiğini belirterek, “Zaman zaman salgınlara yol açan bu hastalık çok sayıda insanı etkilemektedir. Hepatit A virüsü kişiler arası temasla, dışkı yoluyla bulaşmış su veya bu suda yıkanmış yiyeceklerle bulaşır. Tedavi süresince hastanın yatak istirahatlı olması ve diyet gereklidir.” dedi.

Dr. İlgün, hijyenin ise; sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü olduğunu söyledi. Her insanın kendi temizliğinden sorumlu olduğunu dile getiren İlgün, “Çocuk yaşlarda anne, baba veya öğretmenler tarafından çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Örneğin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalıdır. Her gün yapılan işler arasında banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır. Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır. Okul tuvaletleri onda bir şeklinde hazırlanmış çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 17:10:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?