6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

OKS annelerine beslenme önerileri

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü'nce düzenlenen konferansta Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı'na (OKS) hazırlanan çocukların anneleri sınav öncesi beslenmesi ve stres konularında bilgilendirdi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta konuşan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Osman Kaçıran, annelere çocuklarının sınava kadar hangi öğünlerde hangi besinleri ne kadar almaları gerektiği hakkında bilgiler sundu.

HAVUÇ BEYNİ GÜÇLENDİRİYOR
Kaçıran, kola ve cipsin hafızayı zayıflattığını buna karşın havuçun beyni güçlendiren ve hatırlatmaya yardımcı bir besin maddesi olduğunu vurguladı. Kaçıran şöyle konuştu: “Zihni açtığına inanılan ve sınav sırasında tüketilen şeker yaygın inancın tersine öğrenciyi olumsuz etkiliyor. Sınav öncesi kahvaltıda aşırı besin ve aşırı sıvı tüketmek yanlış. Sınav sabahı bir bardak ısırgan otu çayı yada ıhlamur, peynir, tam tahıl ekmeği, az fındık ezmesi, ceviz yada badem ve fındık tüketilmelidir.”

Sınavların çocuklar üzerinde oluşturduğu ağır stresin olumsuz etkilerini ve bununla nasıl başa çıkılacağı hakkında da detaylı açıklamalarda bulunan Dr. Kaçıran, sınav stresinin çocuklar üzerinde daha yoğun hale gelmesine neden olan bazı faktörler olduğunu söyledi.

Kaçıran, açıklamasında: “Anne ve babaların yüksek düzey başarı beklentisi ve çocuklarını daha başarılı arkadaşları ile sürekli kıyaslamaları, gençlerin sınavı başarmaya yönelik kaygı ve endişelerini önemli ölçüde arttırmaktadır. Oysaki ebeveynlerin çocuklarının neyi ne kadar yapabileceklerini bilmeleri, başkaları ile mukayese etmek yerine daha gerçekçi bir yaklaşım sergileyerek belli bir alanda gösterdikleri başarılardan memnun olmaları ve bu yönde onları motive etmeleri, çocuklarının başarılı olmalarında son derece önemlidir.”dedi.

Kaçıran, ayrıca sınavların sadece bilgiyi ölçmeye yönelik olmadığını, heyecanı kontrol etmeyi, performans artırmayı ve panik durumunu aşmayı da ölçtüğünün unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Konferansa Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, Eğitim Şube Müdürü Murat Ergin, sağlık personeli ve anneler katıldı.

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 10:44:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
derya deniz IP: 78.162.148.xxx Tarih : 5.06.2008 12:49:32

mükenmel hazırlayanlara çok teşekkür ediyorum ve pazar günü bütün 8kizlere başarılar