7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

'Ovit yerine Zigana'ya tünel yapılsın'

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİK-DER) Başkanı Selim Nas, Rize-Erzurum karayolu üzerindeki en önemli geçiş noktası olan ve yılın 5 ayı kar nedeniyle kapalı olan Ovit Geçidi’ne tünel yapılmasının rantabl olmayacağını belirterek, Zigana Dağı’na yapılacak olan 6 kilometrelik yeni bir tünelle Karadeniz’in Doğu Anadolu’ya bağlanmasının daha faydalı olacağını söyledi.

Başkan Nas, Ovit Geçidi’nin uygun hale getirilebilmesi için 12 kilometrelik bir tünel gerektiğini ifade ederek, tünelin devletin bütçesine büyük oranda yük olacağını kaydetti. Nas, “Son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan, Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayacak Zigana dağına alternatif olan Ovit Geçidi’ne yapılması düşünülen tünel, tüm Karadeniz’e değil sadece bir bölgeye hitap edecektir. Karayolları yetkilileri ve birçok uzmanın Ovit Dağı’na yapılacak tünel için uygun görüş belirtmemesine rağmen hala bu konuda ısrarlı olunmasının bu bölgeye hiçbir getirisi yoktur. Ovit Geçidi’nin uygun hale getirilmesi için 12 kilometrelik bir tünel gerekmektedir, bu da devlete büyük bir yük getirecektir.” dedi.

Nas, Zigana’ya yeni bir tünel yapılması için de bölge siyasetçilerine çağrıda bulunarak, konuya el atmalarını istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan GİK-DER Başkanı Selim Nas, şunları söyledi: “Şöyle bir hesap yaparsak, Trabzon’dan Erzurum’a kamyonlar eskiden 8 saatte giderdi. Şimdi yol kısaldı, genişletildi ve 5 saatte gidiyor. Rize’den Erzurum’a ise 5 saat 45 dakikada! Ovit tüneli açılmış olsa; Rize’den Erzurum’a bir kamyon 4 saatte gidiyor. İki saatlik zaman dilimi için trilyonları Ovit Dağı’na gömmenin anlamı, mantığı var mı? Karayolları Bölge Müdürü Ovit Dağı’nın tünelle geçilebilmesi için en az 12 kilometre bir tünel yapılması gerektiğini söylüyor. Ovit tüneli açılsa ne olacak? Erzurum’dan Trabzon’a günde kaç araç geliyor? Ve Trabzon’dan o tarafa kaç araç gidiyor? Ovit tüneli açılsa; Karadeniz bölgesi ne kazanacak? Uzmanların görüşüne göre! Bu geçidin ekonomik getirisi yok denecek kadar azdır! Oysaki Zigana dağına yapılacak 5-6 kilometrelik bir tünelle Karadeniz’i - Doğu Anadolu’ya bağlamak daha rantabl olacaktır. Ayrıca tüm Karadeniz bölgesine de hitap edecektir. Devletin bütçesine daha az yük getirecek olan yeni Zigana tünelinin yapılmasını tüm Karadeniz halkı büyük destek vermektedir. Devletin bütçesine büyük bir yük getirecek olan Ovit Dağı’na yapılacak olan tünel ilerde bir takım sıkıntılara da yol açabilir.

Yıllardır iki bölgeyi birbirine bağlayan ve ipek yolu güzergâhında bulunan Zigana dağına yapılacak yeni bir tünel iki bölgeye de ekonomik anlamda daha fazla getirisi olacaktır. Ovit Dağı’na tünel yapılması başta Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt illerini ekonomik anlamda büyük bir darbe vuracaktır. Bu sebepler başta olmak üzere diğer faktörlerde eklenirse bu tünelin bölgeye büyük bir getirisi olmayacaktır. Özellikle Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt halkının en büyük beklentisi Zigana Dağı’na yeni bir tünelin yapılmasıdır. Buradan tüm bölge siyasetçilerimize sesleniyoruz lütfen; Bir an önce Zigana’ya yeni bir tünel yapılması için gerekli girişimlerde bulunmalarını bekliyoruz. İki bölgenin ekonomik açıdan daha fazla gelişmesinin en önemli ayağı yeni Zigana tüneli olacaktır. Ovit dağına gömülecek milyar dolarla Rize ve Karadeniz bölgesine daha önemli yatırımlar yapılamaz mı? Karadeniz bölgesi olarak enerjimizi ve gücümüzü çok daha az maliyetli ve tüm Karadeniz bölgesine hitap edecek olan yeni Zigana tüneli için harcarsak bölgemize daha fazla yararlı olunacağına inanıyoruz.”

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 12:27:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?