6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Özel İdare gelirleri arttı

Geçtiğimiz Temmuz ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5779 sayılı “İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında” kanunun ardından Gümüşhane İl Özel İdaresi gelirlerinde gözle görülür bir artış oldu.


Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son yapılan Adrese Dayalı Nüfüs Kayıt sistemi nedeniyle Gümüşhane’nin nüfusunun azaldığını ve bir dönem bu nedenle özel idare gelirlerinde aşırı derecede düşüş olduğunu belirterek, “Gelirlerimiz sadece cari harcamaları ve memur maaşlarına yetmekte idi. Hatta kendi araçlarımızla yaptığımız rutin işlerimizi de yapamaz hale gelmiştik. 1 litre mazot alamaz durumda idik” dedi. Yalçın, hükümet tarafından yapılan yeni düzenleme ile özel idare gelirlerinin eskisi gibi sadece nüfusa dayalı olarak değil, ilin nüfusuna, yüzölçümüne, köy sayısına, kırsal alan nüfusuna ve gelişmişlik endeksine göre düzenlendiğini belirtti.


Yeni düzenleme ile birlikte Gümüşhane İl Özel İdaresinin İller Bankasından aldığı paylarda geçtiğimiz yıla göre gözle görülür bir artış yaşandığını söyleyen Yalçın şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl Ekim ayında ilimize İller Bankasından 435 bin 910 YTL pay gelmişti bu yıl ise 849 bin 966 YTL pay geldi. Bu oran her ay sabit ilerlemiyor. Ama genel manada gelirlerimizde gözle görülür bir artış var. Bu ay İl Genel Meclisinde 2009 yılı bütçemiz görüşülecek. Geçtiğimiz yıllara benzemeyen bir bütçe hazırlıyoruz. 5302 sayılı kanunun bize verdiği yetkileri tam anlamıyla kullanmak ve artan gelirlerimiz nedeniyle bu yıl daha kapsamlı bir bütçe hazırlayıp İl Genel Meclisimize sunacağız.”


Yalçın açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Kurumumuz gelirlerinin kendi kendine yeter seviyeye gelmesinde emeği geçen, konuyu ele alarak kanunlaştıran Hükümetimize, bu kanun değişikliği için tavsiye kararı alan İl Genel Meclisi üyelerine, gerekli çalışmaları yapıp meclise sunan milletvekillerimiz Sayın Doç. Dr. Kemalettin Aydın ve Prof. Dr. Yahya Doğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

İha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 12:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?