7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Patateste söküm zamanı

Gümüşhane'de ticari amaçlı olmaktan ziyade, kışlık tüketim için üretilen patateslerde söküm zamanının gelmesi, kentte yaşayanların köylere akın etmesine neden oldu.

Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı içerisinde ekimi yapılan patateslerin, yaklaşık 5-6 aylık bir dönem sonrası tarlalardan sökülme işlemi sürüyor.

Köy hayatı ile ilişkilerini kopartamayan Gümüşhaneli vatandaşlar, özellikle hafta sonlarında köylere akın ederek, yıl boyu bakımını yaptıkları ürünlerin hasadını yapıyor.

Tamamen insan gücüne dayalı olarak yapılan sökme işlemleri sonrasında patatesler, boyutlarına göre; gelecek yıl için tohumluk ve yemeklik olarak ayrılıyor.

Dededen kalma usullerle, küçük tarlalarda yaptıkları üretimin kendileri için çokta ekonomik bir değer taşımadığını ifade eden vatandaşlar, kendi bahçelerinde ürettikleri patates için yapılan masrafın, aldıkları ürünün değerinden çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Bu süreç içerisinde en çok sulama problemi yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Neden ?" sorusuna ise şu karşılığı veriyor: "Bu bir alışkanlık, bir gelenek. Belkide toprağına sahip çıkma duygusu. Her türlü zorluğuna rağmen köylerimize koşup, patates dikmeye devam ediyoruz. Sadece patates değil tabi. Bahçelerimizde fasulye, domates, biber gibi sebzeleri de yetiştiriyoruz. Belki kar ederken zarar ediyoruz ama olsun. Şehrin stresli ortamından kısada olsa uzaklaşarak kendi bahçemizden, kendi ürettiklerimizden tüketebilmek her şeye değiyor."

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2012 Perşembe 12:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?