7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Rehber öğretmenlere seminer

Gümüşhane Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nce ilde görev yapan rehber öğretmenlere yönelik “Okullarımızda Çatışma Ve Akran Buluculuğu” konulu seminer düzenlendi.

Gümüşhane Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Tuncay, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Onur Aydın ve rehber öğretmenler katıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serpil Reisoğlu burada yaptığı konuşmada şiddete maruz kalanların çocuklarımız olduğunu belirterek; “Okullarımızda var olan çatışmaları nasıl çözümleyeceğiz. Çatışma bildiğiniz gibi, insanların farklı görüş, değer ve ihtiyaçlar konusunda yaşadığı doğal anlaşmazlık ve gerginlik durumudur. Çatışma sonuçları olarak ta; öğretmenlerimizi zaman ve enerji kaybı, mesleki tükenmişliği, öğrencilerin sosyal statülerini kaybetmeleri, reddedilme ve okulda, evde, çevrede şiddet ve öfke davranışlarının giderek çoğalmasını gösterebiliriz. Akran arabuluculuğu, bir grup öğrenciyi arkadaşları arasında çıkan çatışmaları yapıcı bir şekilde çözme için eğiten programlardır. Yapılan bir anket sonucunda;öğrenciler daha arkadaşlarıyla, sonra öğretmenleriyle ve en son olarak ta aileleri ile çatışma yaşamaktadırlar. Öğretmenler ise, daha çok kendi meslektaşlarıyla problem yaşamaktadırlar.

Uzmanlar bunun önlenebilmesi için “Arabuluculuk ve Çatışma Eğitimi”nin okullarımızda seçmeli ders olarak verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Daha etkili bir yöntem olarak çocuklar arasında nitelikli arabulucular yetiştirelim ve onları eğitelim. Ergenlik dönemi özelliği olarak gençlerimizde meydana gelen değişimlere bakacak olursak bu eğitimin ne kadar önem arz ettiği aşikârdır. Öğretmenler, fiziki ortam, öğrencilerin kapasiteleri, yöneticilerin sorun çıkaracağından yakınırken öğrenciler ise daha insancıl bir yaklaşımla arabuluculuk eğitimini ve faydalarını kabul etmektedirler. Sonuç olarak; çocuklarımıza çatışmayı çözmeyi ve arabuluculuğu öğretmeyi kendimize ilke edinmeliyiz. Böylelikle çatışmayı çözen çocuk sonradan çıkacak olan problemlerle de baş etmeyi öğreneceklerdir” dedi.

Seminer Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Onur Aydın’ın KTÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serpil Resioğlu’na plaket ve çiçek takdim etmesi ile son buldu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 14:34:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?