7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Salihoğlu yatırımları anlattı

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve ilçe Kaymakamları İl Genel Meclisi’nin bugünkü toplantılarına katılarak meclis üyelerine birer konuşma yaptılar. Konuşmasında önemli mesajlar veren Salihoğlu, “Yapılan bütün hizmetler Gümüşhane’mize yapılıyor” dedi.

İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantıları devam ediyor. Bugünkü oturumlara Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Köse Kaymakamı Metin Esen, Kürtün Kaymakamı Ozan Gazel, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam ve Şiran Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer katıldı.

Toplantı öncesinde Balyemez Konağında meclis üyelerine bir yemek veren Salihoğlu yemeğin ardından İl Genel Meclisi salonuna gelerek kaymakamlarla birlikte bugünkü oturumu izledi. Meclis Başkanı Yaşar Yılmazer’in Kaymakamlara söz vermesinin ardından kürsüye gelen Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.

YAPILAN BÜTÜN HİZMETLER GÜMÜŞHANEMİZE YAPILIYOR
Vali Enver Salihoğlu, 2007 yılında Gümüşhane’de gerçekleştirilen KÖYDES yatırımları ve il özel idaresi bütçesinden aktarılan paraların kullanım yerleri ve usulleri ile ilgili özet bilgi sunmak üzere ilçe kaymakamlarını meclis başkanının daveti üzerine İl Genel Meclisi toplantılarına davet ettiğini belirterek, “Yapılan bütün hizmetler Gümüşhane iline yapılıyor. Gümüşhane’mizin 322 köyüne 6 ilçesine yapılıyor. O nedenle bu hizmetlerimiz hakkında herkesin bilgi sahibi olması son derece yararlıdır. Bu ziyaretimizdeki maksadımız da budur.

BİR İLÇENİN ÖZEL İDARE BÜTÇESİ KÖYDES’TE BİR KÖYE EŞİT
Vali Salihoğlu, KÖYDES çalışmaları kapsamında bir köye yapılan yatırımın İlçe Özel İdaresinin bütçesi kadar olduğunu vurgulayarak, “Köylere yardım tertibinden doğrudan Kürtün ilçesine 150 bin YTL para gitmiş, ama bir köye KÖYDES’ten harcanan para belki 250 bin lira olmuş. Tepedam içmesuyu grubuna 1 milyon 100 bin YTL para harcanırken, Özel İdaremizin kıt kaynaklarından Şiran ilçesinde 150-200 bin lira bir ödenek ancak gönderilmiştir. O nedenle KÖYDES yatırımları özellikle Gümüşhane ili için çok önemli çok büyük hizmetlerin yapılmasına vesile olmuştur. 29 milyon 500 bin YTL Gümüşhane iline KÖYDES’ten ödenek ayrılmıştır. Halbuki 2008 yılı Gümüşhane İl Özel İdaresi bütçesi 9,5 milyon YTL olmuştur. Ki bu bütçenin içinde doğrudan yatırıma giden kısım 4 milyonu bile bulmuyor. Ağırlıklı olarak personel giderleri ve cari giderlere harcayabiliyoruz. “ diye konuştu.

Vali Salihoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şu anda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanunu tasarısı gerek belediyelerimizin gerekse özel idarelerimizin genel anlamı ile yerel yönetimlerin gelirlerini arttırmaya ve genel bütçe vergi gelirlerinden alınan payların artmasına yöneliktir. Son tasarı üzerinde yaptığımız incelemede yüzde 27 oranında bir gelir artışı sağlıyor. Umut ediyorum ki bu tasarı da kısa zamanda çıkar. Türkiye’de güçlü bir yerel yönetim lobisi vardır. Bu lobi sayesinde belki bu yüzde 27’lik oran daha üstlere çıkabilir. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi kamu harcamalarının en az yüzde 40’ının yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilmesi ülkemizin demokratikleşmesi bakımından çok büyük önem ifade ediyor.

Gümüşhane ilinde 2006 yılında yapılan sathi kaplama asfaltların ikinci katlarının yapılması, geçen yıl yapılan yatırımların anlamlı olması bakımından çok büyük önem arzediyor. Çünkü malumunuz olduğu üzere tek kat asfaltın ömrü çok kısa oluyor, mutlak suretle ikinci kat asfalt yapmamız lazım. O nedenle bu yıl önemli miktarda ikinci kat asfalta ağırlık vermemiz gerekli. İlimizde 400’e yakın proje uyguladık. Asıl projeler yolun ömrünü arttıran projelerdir. Kanal yapımı, küçük menfezlerin yapımı, küçük köprülerin yapımı ve yol kenarlarına istinat duvarı yapmak suretiyle toprak ve su akıntısını önleyerek yolun ömrünü arttırıcı yatırımlara da bu yıl geniş miktarda yer verdik. Bütün ihalelerimizde açıklık ve rekabet en temel unsurdur. Bu açıklığı rekabeti sağlarken kendine fazla güvenen, fazla kırım yapan 1-2 müteahhitimiz bizi sıkıntıya sokmuştur. Gümüşhane’nin özellikle Karadeniz’e yakın bölümlerindeki arazilerin sarp olması, ulaşımın güçlükle olması, kayaların çok olması gibi sebeplerle bu bölgede yol yapmak, yol genişletmek çok zor bir iş. Yine bazı yörelerimizde heyelan riski olan bölgelerimiz var. Oralarda yol yapıyorsun yine kapanıyor. Kelkit çayı vadisinde arazi düzgün olduğu için bu tip sıkıntılarla karşılaşmıyoruz. Genel olarak KÖYDES projelerimizde gerçekleşme oranı yüzde 100’e yakındır. KÖYDES’le ilgili muhtarlarımıza, il genel meclisi üyelerimize, kaymakamlarımıza ve il özel idaresi genel sekreterliği personeline yapmış oldukları yoğun çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.

Kış mevsiminin iyice bastırması ile önümüzdeki günlerde kar mücadelesi yapacağız. 322 köyümüzün 180’inde sürekli kar mücadelesi gerekiyor. Birkaç köyümüz zaten kapalı. 30 civarında köyümüz hiç açılmadığı için onlarda kar mücadelesi yapmaya gerek kalmıyor. Demekki aşağı yukarı 150 köyde sürekli kar mücadelesi yapmak gerekiyor. Bu da akaryakıt yönünden önemli bir meblağı konuya ayırmamız gerekiyor. Bu konu afet kapsamına girdiği için Afet acil yardımdan geçen yıl oldukça yüksek bir miktar yardım aldık. Bu yılda sayın Bakanımızla görüştük. Gerekli desteği yapacağını bize söylediler. İnşallah oradan gelecek ödenek ile alacağımız akaryakıt desteği sayesinde kış mevsiminde kapalı köy yolu bırakmayacağız. AB hibe fonlarına yaptığımız projeler karşılığında il merkezimizde 25 köyümüzü kapsayan bir kanalizasyon projesi uygun görüldü. Gerekli sözleşmeler imzalandı. Bundan sonra gelecek talimat ve ödeneklere göre işlerimizi Nisan ayından itibaren yapmaya başlayacağız. 505 bin euro değerindeki bu projenin yüzde 10’u yani 50 bin 500 yüz euro’luk kısmını özel idare bütçesinde yer aldı. Bu projenin özel idaremize çok büyük katkısı olacak. Nerdeyse bizim yatırımlarımızın yarısı kadar bir meblağı almış oluyoruz. Ayrıca eğitimle ilgili 8 projemiz ab fonlarından destek alacak. “

İl genelindeki eğitim yatırımları ile ilgili bilgi de veren Vali Salihoğlu Kürtün’de özel projelendirilmiş, Gümüşhane evleri şeklinde ana okulu açıldığını belirtti. Salihoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Köylerimizde ana sınıfı eğitimi ile ilgili önemli bir kampanya başlattık. 2006 - 2007 yılında eğitim öğretim döneminde çağ nüfusu itibari ile ana okullaşma oranı Türkiye’de yüzde 32, Gümüşhane’de ise yüzde 21 iken bu yıl başlattığımız yoğun proje çalışmaları sayesinde ilçe milli eğitim teşkilatları ve kaymakamlarımızın yoğun gayretleri ile, kısmen köy birliklerinin kaynaklarından da yararlanmak suretiyle bütün çağ nüfusu üzerinden %54 ana okullaşma oranına ulaştık. Bu oran Türkiye ortalamasının epey üzerine çıktı. Bu yılki hedefimiz çocuklarımızın en azından %75’inin ana okullarına gitmesi. Gümüşhane ilinde her üç kızdan ikisi zorunlu eğitimi bitirdikten sonra liseye devam ediyor biri devam etmiyor. Bu konuda hazırladığımız proje ile yurtlarımızı genişlettik. Geçtiğimiz günlerde Şiran ilçemizde tamamen köylere hizmet götürme birliği kaynakları ile oradaki il genel meclisi üyelerimizin muhtarlarımızın ve kaymakamımızın desteği ile güzel bir yurt yaparak liseye gidecek kızlarımıza tahsis ettik ve orada başarılı bir kayıt süreci geçirildi. Kız öğrencilerimizin liseye devamı konusunda yaptığımız çalışmaların sonucu devam oranı %80’lere çıkmıştır.

Gümüşhane nüfusu 2000 yılı genel nüfüs sayımına göre 186 bin 600 civarında kaydedilmiş iken, son aldığımız kesin olmayan rakamlara göre Gümüşhane’nin nüfusu maalesef 123 bin dolaylarında görünmektedir. Bunun iki sebebi var birincisi 2000 yılı nüfus sayımının biraz abartı olduğunu düşünüyorum. Fakat %10 abartı olsa dahi 18 bin kişi yapar. Yani Gümüşhane’nin önceki nüfusunun 160 bin olduğunu kabul edelim, demekki nüfusumuz yüzde 15-18 civarında bir azalmaya uğradı. Bu nedenle Gümüşhanemizin derhal hızlı bir şekilde buradaki insanları burada tutmaya yönelik yatırımlara yönelmesi lazım. Organize sanayi bölgemiz 60 parseldir, 16 parselini tahsis ettik. Altyapısını tamamladık. Muhtemelen 2008 yılı içerisinde bu bölgeye doğalgaz gelecek. Gümüşhane organize sanayi bölgesinin öncelikle Gümüşhaneliler tarafından, il dışında yerleşmiş Gümüşhaneli iş adamları tarafından tercih edilmesi gerekir. Onlarla bu konuda sık sık görüşmeler de yapıyoruz. Ama olumlu bir sonuç aldığımızı da söylemek zor. Çünkü bu 49 ilin teşvikleri eşit. Gümüşhane ili teşvik kapsamındadır. Bu teşvikler 4 ana başlık altında toplanıyor. Bu teşvikler %35 oranında avantaj sağlıyor bize. Ama aynı şey Düzce iline de sağlanıyor. Bu konuda biz bölgesel teşvik olmasını ilimizin veya ilimiz gibi sayıları 12 yi bulan diğer illerin daha farklı bir teşvik sistemine kavuşturulmasını istiyoruz. Umut ediyorum ki böyle bir düzenleme yapılırsa bizim ilimizde teşvik daha anlamlı olur. Yoksa mevcut şekliyle teşvik çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Gümüşhanemizin derhal yeni bir istihdam yaratmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu konuda hepimiz birlikte hareket etmeliyiz.
1/25.000 ölçekli haritalar üzerinde etüdü yapılmış olan Erzincan-Tirebolu demiryolu hattının da Gümüşhanemiz için çok büyük bir anlam ifade ettiğini de burada vurgulamakta fayda görüyorum. Çünkü bu tür sanayi yatırımları için, ilerde Gümüşhane’deki maden kapasitesinin arttırılması konusunda bu demiryolumuzun da çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Demiryolu yatırımının çok büyük maliyetler getirdiğini uzmanlarımız söylüyor. Ama bu yolunda mutlaka programa çıkıp, Erzincan Erzurum hattının Karadeniz sahiline bu yolla, daha önce etüdü yapılmış bu demiryolu ile aktarılmasında fayda görüyorum.

Kış sporları ile ilgili yaptığımız Süleymaniye Projesi ile AB hibe fonlarından olumlu sonuç alamadık. Bu yıl çevre, eğitim, katı atık ve kanalizasyon gibi projelere ağırlık verildi. Bu fonlar bitmiş değil. Nisanda yeni fonlar açılacak. İnşallah o fonlara projemizi sunacağız. Gümüşhane’nin geleceği için kış sporları da çok önem arz ediyor. 2011 yılında Erzurum’da yapılacak olan Üniversiteler Arası Kış Oyunlarında Gümüşhane’ye de cazibe merkezi olarak bir etkinlik verilebilir. Biz bunun için Gençlik Spor Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunuyoruz. Üç tane kış sporu projemiz var bunlar Zigana, Süleymaniye ve Çakırgöl. Bunların hayata geçirilmesiyle Gümüşhanemiz kış sporları merkezi olur diye umut ediyoruz. Bu tür faaliyetler için Karadeniz Bölgesinde ve Doğu Anadolu bölgesinde çok büyük potansiyel var. Çünkü Avrupa ülkelerinde kış sporları merkezleri küresel ısınma gibi çeşitli nedenlerle eski ilgi alanını bulamıyor. Bizim bölgemiz bu konuda yeni bir alan olarak, bakir bir saha olarak karşımızda duruyor. Bunun tanıtımını ve altyapısını şimdiden hazırlamamız lazım. Bu arada bir taraftan hazırlarken bir taraftan da bozmayalım. Ben her zaman söylüyorum, yaylalarımız Gümüşhanemizin en büyük zenginliği. 381 tane mera komisyonundan geçmiş yaylamız var. Bu yaylalarımızın korunmasında da hep birlikte hareket etmemiz gerekir.”

İl genel meclisine ve meclis başkanına kendilerine bu imkanı verdikleri için teşekkür eden Vali Salihoğlu “Genel meclisimizle valiliğimiz, kaymakamlarımız birim amirlerimiz bir bütündür. Hepimiz Gümüşhane için faaliyet gösteriyoruz, görev yapıyoruz. Biz karşılıklı anlayış içinde, hoşgörü içinde, demokrasinin ön gördüğü evrensel ilkeler içinde birlikte çalışarak ilimize katkı sağlamak zorundayız. Bu hepimizin görevidir. Genel meclisimize bu dönemdeki ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 12:22:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?