7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Sertifikalı patates uyarısı

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü patates tohumluğu kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda çiftçileri uyardı.


İl Tarım Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada “Sofralarımızın vazgeçilmezi olan patatesin bir kısmı Gümüşhane’de çiftçilerimiz tarafından üretilirken, bir kısmı da dışarıdan temin edilmektedir.

Diğer illerden gelen tohumluk patateslerin mutlaka sertifikalı olması gerekmektedir. İller arasında patates ticareti esnasında, sertifikalı olmayan tohumluklarla iç karantinaya tabii birçok bakteriyel hastalıklar ve patates zararlıları da beraberinde taşınmaktadır. Ülkemizde son yıllarda birçok İlde hızla yayılma gösteren Patates Siğili (Kanseri) hastalığı, kimyasal mücadelesi olmayan, patates, domates ve patlıcan gibi aynı familyadan olan sebzelerin ekimini en az 30 yıl süre yasaklayan bir hastalıktır. Yine Patates Kist Nematodu da iç ve dış karantinaya tabii bir zararlı olup, bulaşık alanlarda 8 yıl boyunca patates, domates, patlıcan gibi sebzelerin üretimi yapılamaz.”denildi.


Gümüşhane il genelinde 7 yıldır keşif sürveryi sürdürüldüğünü belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Vegetatif ve hasat döneminde tüm köyler teknik elemanlarca titizlikle taranmaktadır. Bu süreçte yapılan tarla ve depo kontrollerinde adı geçen hastalıkların İlimize bulaşmadığı ve temiz olduğu tespit edilmiştir.

Üreticilerimizin sertifikalı tohumluk kullanması en önemli tedbirdir. Menşei belli olmayan yemeklik olarak aldıkları patatesleri kesinlikle tohumluk olarak kullanmamalıdırlar. Bilinçsizce satın alınıp ekilecek patateslerde hemen olmasa da daha sonra ortaya çıkabilecek bu hastalıklar nedeniyle İlimizde patates üretiminin tamamen durması söz konusu olabileceği gibi gelecek nesiller için de önem teşkil etmektedir.

Üreticilerimizin hasat esnasında veya depoda karşılaştıkları şüpheli durumlarda, İl Müdürlüğümüz Bitki Koruma Şube Müdürlüğü ve ilçe tarım müdürlüklerine numune getirmek suretiyle bilgi edinmeleri ve teknik tavsiyelerden yararlanmaları mümkündür.”

İha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 19:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?