6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

'Sesimizi kısmayın'

Gümüşhane'deki yerel gazeteler Kamu İhale Yasası'nın yerel basını olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, birinci sayfalarını siyah çıkardılar.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık Komisyonu'nda görüşülmekte olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda kamu ihalelerinin basın yoluyla ilan zorunluluğun kaldırılmasına yönelik hazırlanmakta olan yasa tasarısının basın özgürlüğüne, basın emekçiliğine ve yerelleşmeye vurulacak büyük bir darbe olacağını ileri süren Gümüşhane'deki yerel gazete yetkilileri, "Yerel gazeteler yayınlandıkları bölgenin sesidir, nefesidir. Bu kanun yasalaşması yerel basının bitmesi yok olması ve binlerce insanın işsiz kalması demektir" dediler.


Öte yandan, Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, yaptığı açıklamada, "Bulunduğumuz bölgedeki toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeleri bölge insanına aktaran ve adeta bölge insanının gözü ve kulağı olan yerel basının susturulmasına sessiz kalmayacağız. Yerel basının susturulması demek yerel sivil toplum kuruluşlarının (STK) da susturulması demektir. Yerel basının susturulması demek demokrasinin ve çok sesliliğin de susturulması demektir. Yerel basın olmadan ne STK'ların bir anlamı olur ne de yerelleşmenin. Hem küreselleşmede yerelleşmenin önemini vurgulayıp kalkınmanın bile yerelden başlayacağını söyleyeceksiniz hem de yerelin sesini kısacaksınız. Ülkenin demokratikleşmesi, sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin yerel örgütlerinin güçlenmesi ve yönetimlere müdahalesi hep yerel basın aracılığıyla sürdürülmektedir. Yerel gazetelerin siyasete aynı uzaklık ve yakınlıkta olması siyasiler için de güven meselesidir. Yerel basını bitirecek olan bu yasa
tasarısının TBMM Bayındırlık Komisyonu'ndan geçmemesi için tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek örgütlerini ve halkımızı gerekli duyarlılığı göstermeye davet ediyoruz. GİKDER olarak Çarşamba günü dernek binasında başlatacağımız imza kampanyasına tüm halkımızın katılmasını bekleriz. Toplayacağımız imzaları başta Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı, muhalefet partileri ve Bayındırlık Komisyonu'na göndereceğiz. Son olarak buradan tekrar yetkililere sesleniyoruz. Yerel basınımıza dokunmayın, Sesimizi kısmayın" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 12:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?