7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Silajlık mısır ekimi başlıyor

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın çiftçileri silajlık mısır ekimi esnasında dikkat etmeleri gereken hususular konusunda uyardı.

Tarım İl Müdürü Irkın; “Hayvanlarımızın genetik kapasiteleri ve çevre şartları ne kadar iyi olursa olsun bakım ve besleme iyi olmadığı sürece onlardan istediğimiz yüksek verimi almamız mümkün değildir.

Yeşil otun olmadığı kış aylarında hayvanlarımıza yeşil, sulu ve ekonomik olarak verebileceğimiz tek kaba yem; silajdır. En uygun silaj bitkisi mısırdır. Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen ve enerjice zengin bir kaba yem olması, 1 kilo sütün maliyetinin silajla beslemede yarı yarıya düşmesi, bakanlığımızca desteklenen ürünler kapsamında olması gibi nedenlerle ilimizde de silajlık mısır ekimi çiftçileimiz tarafından yapılmaktadır.

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararlarına istinaden yem bitkilerinin desteklenmesi kapsamında Gümüşhane’de 2007 yılında İl Tarım Müdürlüğünce silajlık mısır için 4.260 da.alana 281.168,00 YTL.destekleme ödemesi yapıldı.2001 yılında 388 dekar alanda üretim yapılan slajlık mısır dikiminin 2007 yılında 4260 dekar alana ulaştı." dedi.

Tarım İl Müdürü Irkın, Nisan ayının son haftasından itibaren slajlık mısır ekiminin başlayacağını ifade ederek “Diğer tarla bitkilerinde olduğu gibi silajlık mısır tarımında da yüksek verim alınabilmesi için, çeşit seçiminden hasada kadar tüm yetiştirme tekniklerinin eksiksiz olarak bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Mısır her ne kadar tarıma elverişli her türlü toprakta yetişirse de, iyi bir mısır toprağı, bitki besin maddelerince zengin, drenajı uygun, tınlı ve tınlı killi yapıda olmalıdır. Aşırı kumlu veya killi topraklarda iyi verim alınamaz. Mısır tohumları; ılık, tavlı, iyi havalandırılmış ve ufalanmış topraklarda kolay çimlenir. Bu şartları sağlamak için toprağın sonbaharda en az 15-20 cm derinlikte işlenmesi gerekir. İlkbaharda 10-12 santim derinlikte tırmık ile ikileme yapılır.

Tavın kaçmaması için tapan veya sürgü çekilmelidir. Ekim derinliği genel olarak 5-6 cm olmalıdır. Ağır topraklarda biraz daha yüzlek, hafif topraklarda biraz daha derin olabilir. Mibzerle ekimde sıra arası 50-60 cm., sıra üzeri 15-20 cm. olmalıdır. Dekara 7-9 bin bitki düşecek şekilde yaklaşık sıraya ekimde 2-2.5 kg/da, serpme ekimde 3-4 kg/da tohum kullanılmalıdır. En doğru gübreleme, toprak analizi sonucuna göre yapılan gübrelemedir.Toprak analizinin yapılmadığı durumlarda ise; 15-20 kg./da. Azot (N) ve 8-10 kg/da Fosfor (P) gübreleri verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı ekim ile birlikte verilmeli, azotlu gübrenin diğer yarısı bitkiler 30-40 cm olunca verilmelidir.Mısır bitkisi 10-15 cm boylandığında seyreltme yapılır.

Seyreltme ile birlikte ilk çapa yapılır, ikinci çapa, bitki 40-50 cm boya ulaştığında boğaz doldurma ve azotlu gübre verme döneminde yapılır İlimizde sorun teşkil edecek hastalık ve zararlı görülmemektedir. Ancak herhangi bir hastalık ve zararlı görüldüğünde mücadelesi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edilmelidir.Yüksek bir verim için değişen toprak yapısına göre 3-4 defa sulama yapılması gerekir. Bitkinin suya en çok ihtiyaç duyduğu dönem boğaz doldurma, tepe püskülü çıkarma ve süt olum dönemleridir İyi bir silaj yapımı için, silajlık mısırın hasat olgunluğuna ulaşması şarttır. Bunun için koçandaki danelerin kaşar peyniri kıvamında olması, yapraklarında yeşilliğini muhafaza etmesi önemlidir”diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 14:47:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?