7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Süleymaniye Gümüşhane'nin hayali

Gümüşhane AK Parti Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Süleymaniye mahallesinin tarihi dokusuyla turizme kazandırılması ve aynı bölgede bin 550 metrelerden başlayıp iki bin 200 metrelik rakım seviyesine kadar yapılması düşünülen kayak pistini kış turizmine kazandırmak istediklerini söyledi.

 

Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden gelen uzmanlarla birlikte tarihi Süleymaniye mahallesi sınırları içerisinde kurulması düşünülen “Süleymaniye Kış Sporları Merkezi” sahasında incelemelerde bulunan Milletvekili Aydın, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.


Milletvekili Aydın, Süleymaniye Mahallesinin tarihi dokusu ile kış turizmini birleştirip Gümüşhane’nin gelecek yıllarını planlarken özellikle üzerinde durdukları turizm ile kalkınmasına nasıl katkı sağlanabileceği noktasında Süleymaniye kış sporları merkezi projesi kapsamında inceleme yapmak için bölgeye geldiklerini söyledi.


TARİHİ DOKUSU VE KAYAK PİSTİTURİZME KAZANDIRILACAK
Kayak pistinin iki bin 200 metrelik en üst noktasından en alt noktasına kadar olan bütün sahayı gözlemlediklerini söyleyen Aydın, ilgili uzmanların kendi bakış açıları içerisinde raporlarını tuttuklarını dile getirdi. Hazırlanan bu raporun ardından ilgili genel müdürlükler ve diğer bürokratik işlemlerle birlikte bölgede nasıl bir kullanım alanı olabileceği konusunda bir rapor hazırlanacağını belirten Aydın, bu rapor doğrultusunda hem Süleymaniye Mahallesinin tarihi dokusuyla turizme kazandırılması, hem de Süleymaniye Mahallesinin üstünde bulunan kayak pistini de kış turizmine kazandırmak istediklerini söyledi.


Ankara’ya döndüğünde bu çalışmaları yakından takip ederek, ilin avantajlarının ön planda tutulacağı bir çalışma sonucunda; Gümüşhane için en uygun kullanım olan, izin verilerek turizm yatırımcılarının gelmesi yada turizm alanı ilan edilmesi gibi seçeneklerden birisinin ilgili bakanlıklar nezdinde, bölgeye en kısa zamanda yatırımcıların gelebileceği bürokratik altyapıyı hazırlayacağını söyledi.


SÜLEYMANİYE GÜMÜŞHANE’NİN HAYALİ
Süleymaniye Kış Sporları Merkezi projesine daha önceki dönemde sadece kayak anlamında baktıklarını belirten Milletvekili Aydın, bu projenin Gümüşhane’nin bir hayali olduğunu ifade eti. Bu hayalin yavaş yavaş gerçekleşmeye başladığını görmenin mutluluğu içerisinde olduğunu söyleyen Aydın şöyle konuştu:
“Bu benim sadece siyasete girdiğim bu döneme ait bir hayalim değil. Süleymaniye kış sporları merkezi projesinin kayak yaparak zamanı geçirmenin ötesinde gelecek nesillerinin daha yüksek yaşam kalitesi olan bir şehirde yaşayabileceği, ekonomik girdileri sağlayacak bir proje olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla da bu projeye bütün Gümüşhanelilerin sahip çıkması gerekli. Bu proje doğrultusunda herhangi bir fikri iradesi söz konusu olan vatandaşlarımızın bunları bizimle paylaşarak birkaç ay içerisinde projenin maksimum düzeyde verimli bir hale getirilmesi için herkesin sorumluluğu söz konusu. Burada Valiliğimizin, Belediyemizin, İl Özel İdaremizin, Turizm İl Müdürlüğümüzün, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün kısaca herkesin çok büyük emeği olacak. Bu emek doğrultusunda da güzel bir proje ortaya çıkacak. Ben bu projenin şekillendiğini ve bu proje sonucunda da kayakçı arkadaşlarla Süleymaniye’nin en yüksek rakımından aşağıya kaymaya başladığımızı görüyor gibiyim.”


Milletvekili Aydın, bir gazetecinin ‘Bu kış Süleymaniye’de birlikte kayak yapabilir miyiz?’ şeklindeki sorusu üzerine böyle bir şeyin şuanda söz konusu olmadığını, milletvekili seçildikten sonra, bugüne kadar projeyle ilgili hep konuşulduğunu fakat Ankara tarafında hiçbir girişimin yapılmadığını söyledi. Aydın, bu projeye Gümüşhane’de gönül verenlerin çalışmalarının sonucunda en az 3-4 yıl kazandıklarını belirterek: “Bu şehirde yaşayan ve projede gönüllü çalışan arkadaşlarımız kar ölçümleri zamanında yaptırmış , bu da bize en az 3-4 yıl kazandıracak. Bu kış sadece buranın bürokratik işlemlerini tamamlayıp yatırım anlamında ne yapabilirizi tartışacağımız. Ama ondan sonraki yatırım alanını bunu soktuğumuzda da 2-3 yıl içerisinde de orada kayak yapmayı arzu ediyoruz. Bu tarzda ilin büyük projelerinde akşamdan sabaha büyük bir heyecana kapılarak yanlış veya daha sonra gelişmesi sınırlı alanlar yaratmak da ilin kaderiyle oynamaktır. O nedenle de bu konunun uzmanı arkadaşlarımızın tüm birimlerle çalışarak, şehrin gelecek 100 yılında da hala kullanılabilir bir pist ve turizm merkezi olması bizim en büyük hayalimiz. Bu nedenle de bu kış adına da söylemek söz konusu değil ama bu kış buranın bürokratik altyapısını ve devletin nezdinde kabulünü sağlamak bizim sorumluluğumuz. Onunda olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.


SÜLEYMANİYE BİR MARKADIR
Alanın turizmciye kullandırılması için alanın tahsislerinin, sit alanlarının belirlenmesi ve uygun görüşlerin alınması gibi birçok bürokratik işlemin söz konusu olduğunu vurgulayan Aydın açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Daha birkaç ay öncesine kadar Süleymaniye’deki bir kısım bu çalışmaların yapılamayacağı kanaati söz konusu iken bugün bunların yapılabileceği konusunda bir çalışma sürdürülüyor. Tarihi Süleymaniye mahallesinin turizme kazandırılması ve Süleymaniye kış turizmi merkezi bu şehirde artık kabullenilmiş ve oturmuştur. Marka olmuştur. Daha Süleymaniye Kış Turizm Merkezi oluşmadan Süleymaniye markası oluşmuştur. Bunun içerisine herkesin emeği vardır. Bugün Türkiye’de birçok kayak merkezi yapılmıştır ama yıllar geçmesine rağmen markalaşma yolunda ilerleyememiştir. Ama bu bölge de geçmiş dönemdeki arkadaşlarımızın sözel ve kendilerinin bireysel emekleriyle Süleymaniye markalaşmıştır. Bu bir avantajdır. Burada tarihinde bize verdiği bir Süleymaniye mirası vardır. Markalaşmada mutlaka onunda katkısı olmuştur.”


SÜLEYMANİYE İÇİN ANKARA NEZDİNDE HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ
Süleymaniye Kış Turizm Merkezi’nin daha önce herhangi bir yatırım programına alınmadığını vurgulayan Aydın, ne Turizm Bakanlığı nezdinde yaptığı araştırmada ne de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü nezdinde yaptığı araştırmada Süleymaniye Turizm Merkezi’ne ait bir yatırım programının olmadığını söyledi. Buna karşın Gümüşhane Turizm İl Müdürlüğünün yaklaşık 3 yıl önceden başlatmış olduğu imar çalışmasının varlığından bahseden Aydın, “İlde bir kısım çalışmalar var ama Ankara nezdinde bir kısım çalışmaların eksik olduğunu tespit ettik. Bizde vatandaşın bize verdiği vekalet gereğince projenin Ankara ayağını yakından takip ettik. Hem Vali beyle hem Turizm Müdürümüzle hem de kayak federasyonu temsilciğimizle yaptığımız yakın takipler sonucunda bugünkü noktaya geldik. Geçmişte hiçbirşey yapılmadı demek haksızlık olur ama yatırım programlarına sokulması, yatırımcıların oraya gelebilmesi için herhangi bir altyapının yapılmadığını devletin Ankara bürokrasisinde söylemek yerinde olur. Oysa Gümüşhane bürokrasisi bu konuda epeyce bir çalışma yapmıştır.” diye konuştu.


ÇAKIRGÖL GÜMÜŞHANE’YE AİT BİR TURİZM MERKEZİDİR
Gümüşhane kamuoyunda Çakırgöl kış turizm merkezi ve Süleymaniye kış turizm merkezinin çok fazla tartışıldığını ifade eden Aydın, kış turizmi veya turizm merkezleri açısında Süleymaniye’nin ne Ziganayla ne Çakırgöl’le ne Palandökenle ne Bayburt’la yarışma veya önde gitme arkada gelme gibi bir şeyinin söz konusu olmadığını söyledi. Süleymaniye’nin herhangi bir yol alıp almamasında Çakırgöl veya Zigana turizm merkezinin varlığının bir etkisinin söz konusu olmadığını ifade eden Aydın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Keşke devletimizin imkanları fazla olsa ve yatırımcıları bulabilsek de en kısa zamanda Çakırgölü de, Ziganayı da, Süleymaniye’yi de Bayburt’u da Palandöken’i de bu dağların üzerine beşi birlik dediğimiz o kıymetli mücevher gibi dizebilsek. Kış turizmcisi bir alanda haftalarca kalmaz. Farklı karlarda ve farklı coğrafyalarda kayma fantezisi vardır. Onun için Çakırgölü keşfeden bir kişi ikinci üçüncü gün belki günü birlik Süleymaniyeye gelmek yada Ziganaya gelmek gibi bir ihtiyaç hissedecek. Bizimde bu bölgeyi bir zincir şeklinde pazarlamamız gerekiyor. Doğu Avrupa ve balkanların kayak zincirleri birbirlerine öyle bağlanmıştır ki bir pist bitip öbür ülkenin pisti başlar durumdadır. Bizim burayı noktasal olarak dünyaya pazarlamamızın yerine, Çakırgöl, Süleymaniye, Zigana, Bayburt, Erzurum gibi pazarlamamız çok daha ayrı bir önem arz etmektedir. Gümüşhane’de Çakırgölün veya Süleymaniyenin birbirini baltaladığı mantığından öteye bunların hepsinin birlikte yücelmesine yönelik olarak hareket etmemizin gerekli olduğuna inanıyorum. Çakırgöl çok daha büyük bir projedir ve Çakırgöl de Gümüşhane sınırları içerisinde olan bir turizm merkezidir. Çakırgölün dünya kayak literatürüne kazandırılması, Gümüşhane’nin kazandırılması anlamına gelir ve Çakırgöle yapılacak altyapı yatırımlarının Gümüşhane’nin yaz turizmine özellikle, Karaca mağarası, İmera manastırı, Krom vadisi ve Santa harabeleri halkasına yapacağı katkıyı da hesap etmek gerekir”


AMACIMIZ TURİSTİN GÜMÜŞHANE’DE KONAKLAMASI
Son olarak amaçlarının Gümüşhane’ye gelen turiste ring yaptırmak ve konaklatma olduğunu söyleyen Milletvekili Kemalettin Aydın, Turizm Bakanlığı’nın turizm amaçlı yolları yatırım programına alabildiğini ve bu yıl o konuyla ilgili çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi. Aydın, Gümüşhane içerisinde özellikle İmera manastırının yoluyla ilgilendiklerini belirterek, “Bizim Gümüşhane’ye gelen bir turistin bir kilo pestil alıp geri gitmesini değil, Gümüşhane’de zaman harcaması ve Gümüşhane de konaklamasını sağlamamız gerekli. Bizim şuandaki en büyük hedefimiz bu. Dolayısıyla da Çakırgöl, Zigana kayak merkezi, tomara şelalesi ve diğer tarihi dokularımızı birleştirdiğimiz zaman bunu sağlayacağımıza inanıyorum” şekliden konuştu.


Aydın’a Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığında Makine Mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Küçükbakar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünde Kültür ve Turizm uzmanı olarak görev yapan Uğur Çalışkan, Gümüşhane Turizm İl Müdürü Temel Yalçın, İl Özel İdaresi Plan-Proje Müdürü Ali Sait Sarıçiçek, Türkiye Kayak Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Akbulut, Muammer Gürmen ve Bayram Yakut eşlik etti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 10:06:31
Güncelleme :28 Ağustos 2008 Perşembe 10:12:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?