7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Süt tüketiminde AB'nin gerisindeyiz

Gümüşhane İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Mehmet Özdemir, Türkiye'nin süt tüketiminde AB ülkelerinin gerisinde kaldığını açıkladı. 

Şube Müdürü Mehmet Özdemir yaptığı açıklamada, insan sağlığı açısından sütün çok önemli olduğunu belirterek, "Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık süt tüketimi 100-170 litre arasında değişiyor. Bu rakam Türkiye'de ise 30 litre civarındadır. Süt tüketiminde AB ülkelerinin gerisindeyiz. Süt ve ayran içen bir toplumdan, çay ve kola içen toplum haline geldik" dedi. 

Sütün, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesi, göz, diş, kemik, saç, deri sağlığı, büyüme ve gelişme, zeka, hücre yenilenmesi ve hormonlar gibi çok önemli fonksiyonların yerine getirilmesinde rol oynadığını vurgulayan Özdemir, "Günde 2 bardak süt içenlerin bağırsak kanserine daha az yakalandıkları, bu kişilerde kemik erimesi hastalığının nadir görüldüğü tespit edilmiştir. Okul çağındaki çocukların beslenme saatinde içtikleri 200 miligram süt, onların zihin ve fiziksel gelişmelerine ve boylarının uzamasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Kullanılacak sütün mutlaka sağlıklı olması gereklidir. Süt çok besleyici olmasına rağmen uygun koşullarda üretilmediği ve pastörize edilmediği takdirde çok tehlikeli bir gıda maddesi haline gelebilir. Paket sütler hariç çiğ süt mutlaka 5-10 dakika pişirildikten sonra tüketilmelidir. Aksi takdirde çiğ sütle birlikte tüberküloz, tifo, şap, şarbon, sarılık gibi hastalıklar insanlara bulaşabilir. Maalesef ülkemizde üretilen yıllık 11 milyon ton sütün yüzde 40'ı hala sokak sütü olarak değerlendirilmektedir" açıklamasını yaptı.
iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 14:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?