5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Tarih göz göre göre yok oluyor

Gümüşhane'nin Şiran İlçesi'ne bağlı Çakırkaya Köyü'nde kayalara oyularak yapılan tarihi manastır, yıllarca defineciler tarafından tahrip edilmesi sonucu harabeye döndü. 

Çakırkaya Manastırı'nın korunmaması ve definecilerin hışmına uğraması sonucu harabeye döndüğünü ifade eden Gümüşhane İl Genel Meclisi üyesi Şahbender Polat, manastıra ilgisizlikten yakındı. Meclis üyesi Polat, şunları kaydetti:
"Böyle bir tarihi yapıyı koruyamamak, hepimize büyük bir üzüntü veriyor. Kayalar oyularak yapılan bu manastırı bugünün teknolojisiyle yapmak asla mümkün değil. Ancak, hem definecilerin talanı hem de korumaya alınmaması ne yazık ki manastırın harabeye dönmesine neden oldu. Ancak, yine de her şeyi kaybetmiş değiliz. Manastırın içerisi restore edilir kırılan sütunlar aslına uygun olarak yapılırsa, yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak yeri durumuna gelir. Kaldı ki manastırın Tomara Şelalesi'ne olan uzaklığı ise 3 kilometre. Tomara Şelalesi'ne gelen yerli ve yabancı turistler, bu manastırı ziyaretlerinden oldukça üzgün ayrılıyor" 

Milattan önce Çakırkaya Köyü'ne kayalar oyularak yapılan tarihi manastırın kesin yapılış tarihi bilinmiyor. Kayalar oyularak yapılan, merdivenlerle birlikte 12 basamak çıkıldıktan sonra geniş bir kapıdan girilen manastır 4 ana odadan oluşuyor. Her oda arasında bulunan sütunların kimler tarafından kırıldığı ya da korumasız kalması sonucu yıkıldığı belirtiliyor. Kayalar oyularak yapılan altı pencereyle aydınlatılan manastır içerisinde tavana yapılan haç ise hala özelliğini korumasıyla dikkat çekiyor.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 12:34:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?