8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞHANE

Tarihe tanıklık eden köprü

Gümüşhane'nin Kotsan Dağı'nda bulunan tarihi köprü dikkat çekiyor.

Doğu Karadeniz'in sert iklimli dağları arasında kaba taşlardan örülme bir köprü görenlerin ilgisini çekiyor. Tarihi İpek Yolu'nun (Yaz Yolu) Bayburt'tan sonra sahile yönelen bir kolu bu köprüden geçerek Trabzon'a ulaşıyor. Yolun geçtiği köprünün adı ise Taşköprü. Gümüşhane'nin Kotsan Dağı'nın kuzey eteklerinden Yanbolu deresinin yukarı havzadaki adı ise Erzurum suyu deresi. Dere tabanının daraldığı noktada basit taşlarla örülmüş kemer bir köprü bulunuyor. Yanbolu deresi bu köprüden sonra kendi adıyla akış yolunu tamamlayarak, Arsin-Araklı ilçeleri arasından Karadeniz'e dökülüyor. Köprünün kimler tarafından ne zaman yapıldığı bilinmiyor. . Asırlarca doğa şartlarına dayanarak günümüze kadar gelen Taşköprü çevresine zaman içerisinde yaylacılar yaptıkları yayla evleri ile oluşan yayla da Taşköprü yaylası adını aldı.

Tarihi İpek Yolunun bir kolunun Bayburt, Toronsos, Kitova ve Yağmurdere'den sonra Taşköprü'ye ulaşıyor. Taşköprü'den sonra bir kol Yanbolu deresinden Santa Antik kentine, aynı vadi üzerinden Sürmene sahiline iniyor. Taşköprü'den bir kol da Meryemana-Maçka'dan Galyan Deresi boyunca Trabzon'a ulaşıyor.

Mehmet Bilgin ve Ömer Yıldırım “Sürmene Tarihi” adlı kitabında, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, Bayburt yakınlarındaki Hard ve Sinür ovalarından çıkarak Varzahan-Toronsos, Kitovabalahoru ve Yağmurdere'den Taşköprü'ye gelmiş, buradan da Maçka Galyan deresinden Trabzon varoşlarına geçmiş burada yaptığı değerlendirme sonrası Trabzon'u ele geçirdiği belirtiyor.

Taşköprü Yaylası'nda bulunan tarihi Taşköprü kemer köprüsü tarihte bir çok olayı tanık olduğu belirtiliyor.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2007 Pazartesi 12:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?