7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Tarihi köy yanıyordu

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Olucak köyünde dün gece çıkan yangında evin çatısında bulunan samanlık tutuştu. Yangınla birlikte şiddetli rüzgar köyde korkulu anların yaşanmasına neden olurken, vatandaşların ve itfaiyenin erken müdahalesi olası faciayı önledi.

Edinilen bilgilere göre, dün gece köyün merkez mahallesinde hayvancılıkla uğraşan işçi emeklisi Ayhan Demirci'nin iki katlı evinin ot ve samanlık olarak kullandığı çatı bölümü saat 19.05 sıralarında tutuştu.

1350 yılında yapılan İmera Manastırı ve tarihi yerleşke nedeniyle 1.derece arkeolojik sit alanı olan bölgedeki tarihi evlerden olan ve altı ev, çatısı samanlık olarak kullanılan binada çıkan yangın çatıdaki saman ve otlar nedeniyle büyüyünce manastırdan gelen suyla yangına ilk müdahaleyi köylüler yaptı. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangını kontrol etmekte güçlük çeken köylüler hem Gümüşhane hem de Torul Belediye itfaiye ekiplerinden yardım istedi. İtfaiye ekiplerinin bölgeye kısa sürede ulaşmasının ardından kontrol altına alınan yangın yaklaşık 4 saatlik çalışmanın sonucunda söndürülerek soğutuldu.

Yangının ardından söndürme çalışmaları sırasında kullanılan suyun, toprak tavan nedeniyle ev olarak kullanılan bölüme dolmasıyla birlikte eşi ve kızıyla birlikte köyde yaşayan Ayhan Demirci'nin evi de kullanılamaz hale geldi. Yangında evde bulunan eşyaların tamamı hasar görürken, 20 civarındaki büyükbaş hayvan için stoklanan 7-8 ton dolayındaki ot ve saman da kül oldu.

Yangına müdahale eden köylüler ve itfaiye ekipleri eğer erken müdahale edilmeseydi birbirine çok yakın konumda olan tarihi evlerin yer aldığı köyde yangının şiddetli rüzgarın etkisi ile bütün köyü sarabileceğini belirtti.

Gümüşhane Belediyesi İtfaiye Amiri Harun Şeker, yangının çatıdan geçen soba bacasından kaynaklandığını tahmin ettiklerini söyledi 

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2012 Çarşamba 14:54:11
Güncelleme :12 Aralık 2012 Çarşamba 18:44:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?