6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Tarım sektörü masaya yatırıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yarın Gümüşhane’ye yapacağı ziyaret öncesi Bakanlık Bürokratları ile Gümüşhaneli üreticiler ve sektör temsilcileri bir araya geldi. 

Devlet Su İşleri sosyal tesislerinde düzenlenen programa Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Müsteşar Yardımcısı Dr. Ramazan Kadak, Genel Müdür Yardımcıları Dr. Ahmet Arslan, Atik Ahmet Yücer, Daire Başkanları Dr. A. Müfit Engiz, Dr. İbrahim Özcan, Osman Özbay, Vali Yardımcıları Mehmet Demiral, Hasan Erkal, Tarım il Müdürü Hasan Irkın, Özel İdare Genel Sekreteri İsmail Yalçın, birlik başkanları, kooperatif başkanları, sektör temsilcileri ve ziraat odası başkanları katıldı. 

Vali Enver Salihoğlu, Gümüşhane’nin yüzde 17,5’inin tarıma elverişli bir il olduğunu fakat, son 7 yılda nüfusunun 56 bin dolayında azaldığını söyledi. Salihoğlu, nüfusun azalmasının bir çok sebebi olabileceğini fakat en önemli sebeplerden bir tanesinin tarımdan beklentilerin yeterince cevaplanamamasının olduğunu belirtti. 

“GÜMÜŞHANE’DE TARIM’A ÖNEM VERMELİYİZ”
Gümüşhane’de yaşanan göç gerçeğinden uzaklaşmanın yegane şartının tarımsal faaliyetlere önem vermek olduğunu vurgulayan Salihoğlu, 20 yıl önce Gümüşhane’deki mevcut büyük ve küçükbaş hayvan sayısının bugün yüzde 50 oranında azaldığını dile getirdi. Salihoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gümüşhane’de tarıma yeterli önem vermek zorundayız. Son yıllarda ilimizde başlatılan organik tarım bu konuda bize çok önemli bir yol göstericidir. Dünyanın birçok ülkesinde özellikle Avrupa birliği ülkelerinde yerleşmiş olan sözleşmeli çiftçilik uygulamasının da ilimizde organik tarım işletmesinin başlatmasıyla birlikte bizde yaygınlaştırmak zorundayız. İl Özel İdaremizin kaynaklarıyla sözleşmeli çiftçilerimize cüzi de olsa destek sağlanmaktadır. Ama bundan sonra da bu desteği daha çok sağlayarak sözleşmeli çiftçiliğin Gümüşhane’de yaygınlaştırılması gerekmektedir. Geliştirilmesi gereken bir başka konu da balıkçılıktır. Bugün Kürtün Barajında ve akarsularımızda gerçekleştirilen tatlı su balıkçılığı Torul Barajının da faaliyete geçmesi ile çok sayıda üreticimize iş imkanı sağlayacaktır. Bunun da geliştirilmesi gerekir. Köy Bazlı Kalkınma Desteklerinden projeleri hazırlayarak bakanlığa sunan kuruluşlarımızın özellikle pestil, köme üretimi ile ilgili güzel yatırımlar yaptığını biliyoruz. Gümüşhane tarımının yaygınlaştırılması için bunların desteklenmesi, mevcut desteğin sürdürülmesi, arttırılması gerekir.” 

Vali Salihoğlu’nun konuşmasının ardından Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, yaptığı sunu ile ildeki tarımsal faaliyetleri katılımcılara anlattı. 

Müsteşar Yardımcısı Dr. Ramazan Kadak ise, düzenledikleri bu toplantıyı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in talimatları ile tertip ettiklerini söyledi. Kadak, toplantının amacının, Gümüşhane ilinin tarım sektöründeki sorunlarını görüşmek, tespit etmek ve Bakanlık olarak bu sorunlara birlikte çözüm arayışında bulunmak olduğunu dile getirdi. 

Tespit edilen sorunların, bir rapor halinde Tarım Bakanı Mehdi Eker’e sunulacağını da ifade eden Kadak, 9 daire başkanı ile birlikte düzenledikleri bu toplantıda tespit edilen sorunlara daha sonra yazılı olarak tek tek cevap verileceğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından sektör temsilcileri, üretici, kooperatif ve oda yetkilileri Bakanlık Daire Başkanlarına sorunları ile ilgili notlar verdiler.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2008 Pazar 16:32:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?