3
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHANE

'Teşvik Yasası Gümüşhane'ye yaramadı'

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTSO) İsmail Akçay, Teşvik Yasası’ndan beklenen yararı alamadıklarını belirterek, "Az sayıda ilde olumlu etkileri görülen yasanın Gümüşhane ve Gümüşhane gibi illerde katkısı olmamıştır" dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan GTSO Başkanı İsmail Akçay, "İllerarası gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldırılması, refahın topluma dengeli dağılımını sağlamak amacıyla 29 Ocak 2004 tarihinde 5084 Sayılı Teşvik Yasası çıkarıldı. 6 Şubat 2004 tarihinde yürürlüğe giren yasa 36 ili kapsamına aldı. İyi niyetle çıkarılan bu yasanın aradan geçen bir yıl içerisinde amacına ulaşmadığını gördük. 36 il arasında az sayıda ilde olumlu etkileri görülen yasanın Gümüşhane ve Gümüşhane gibi illerde katkısı olmamıştır" diye konuştu.

Gümüşhane’de ancak 2 küçük işletme açıldığını kaydeden Akçay, "İsviçre’nin Zug Kantonu’nda benzer yasa 1946 yılından beri uygulanmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelen Zug Kantonu, bugün İsviçre’nin en zengin kantonu durumundadır. Geri kalmış illerin kalkınması için çıkarılan yasalar, her ilin yapısına göre farklı ve fark edilecek cazibeleri taşıması gerekir. ’Teşvik yasasını çıkardım, il sayısını artırdım’ diyerek şartları olumsuz yöreye yatırımcıyı çekemezsiniz" şeklinde konuştu.

Yasa kapsamı genişletilerek 49 il’in yasa kapsamına alındığını ifade eden Akçay, "Gerçekten yapılması gereken de bu idi. Ancak, 49 il arasında bazı illere de haksızlık yapıldığı da ortaya çıktı" dedi. Akçay, şöyle konuştu:

"Gümüşhane’de fert başına milli gelir bin 75 dolarla 62. sırada, sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından 71. sırada, GSYİH’daki payı itibarıyla 74. sırada olan bir il. Bu ve benzeri veriler çoğaltılabilir. Başka bir ifadeyle en az gelişmiş ya da en az kalkınmış 10. il konumundadır. Şimdi Gümüşhane, bu konumuyla daha çok gelişmiş 39 il arasında aynı şartlarda nasıl rekabet edecek. Kendinden daha büyük 39 il arasında Gümüşhane’nin cazip il olması ve yatırımcı çekmesi mümkün mü? Yapı ve gelişmişlik bakımından birbirine yakın iller gruplandırılarak kademeli bir Teşvik Yasası uygulanmalıdır. Teşvik Yasası’nın amacına ulaşması için hükümetin adil olmasını ve sesimizi duymasını istiyoruz."

Gümüşhaneli Sanayici İş Adamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane Şubesi Başkanı Gökhan Kömürcüoğlu ise, Gümüşhane’nin Teşvik Yasası’ndan çıkarılması için Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a email gönderdiğini belirterek, "Teşvik Yasası bu şekli ile Gümüşhane’ye herhangi yarar sağlamayacaktır. Biz ve bizim gibi iller bu yasanın yararını değil zararını göreceklerdir. Gümüşhane’nin komşu illerden olan Trabzon, Rize gibi aynı iller kefesine koyulmasından bize fayda gelmeyecektir. Zira yatırımcı yatırımını Trabzon, Rize gibi illeri bırakıp Gümüşhane’ye yapacağını sanmıyorum. Bu nedenle Gümüşhane’nin Teşvik Yasası’ndan çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2005 Cuma 16:33:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?