6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Turizm Haftası

Gümüşhane’de turizm haftası nedeniyle düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Enver Salihoğlu, yayla şenliklerinin geleneksel etkinlikler olduğunu ve dış turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. 

Gümüş Otel'de düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Temel Yalçın, Gümüşhane’nin turizm sahnesinde yerini alabilmesinin yerel bir mesele değil aynı zamanda bir memleket meselesi olduğunu vurguladı. Yalçın: “İlimizde var olan turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, ilimizin ve bölgemizin turizm sektöründen hak ettiği payı alması için Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum örgütlerinin koordineli çalışması şarttır. Hatta buda yalnız başına yeterli değildir. Halkın bu konuda bilinçlenmesi ve şehir dinamiklerinin bu yolda harekete geçmesi halinde ülke turizm’inde hak edilen yere gelinecektir.” dedi. 

Vali Salihoğlu ise yaptığı konuşmada Türkiye’de son 25-30 yıldır turizmin öneminin anlaşıldığını ve yatak kapasitesinden turizm tesislerine kadar birçok alanda önemli atılımlar gerçekleştirildiğini söyledi. Salihoğlu, ülkemize gelen turist sayısının 20 milyonu geçtiğini, hedefin ise 50 milyon turist olduğunu vurgulayarak,turizmin Türkiye için çok önemli bir gelir kaynağı, sosyal aktivite, kültür aktivitesi ve ekonomik zenginlik olduğunu ifade etti. 

Gümüşhane’deki yatak kapasitesinin yetersiz olduğunu söyleyen Salihoğlu, “Turizm sadece gezmekle olmuyor, insanların konaklamasını gerektiren imkan sağlayan tesislerin bulunması lazım. Kış turizmi için ilimizde 3 önemli merkez bulunmaktadır. Bunlardan Zigana aktif haldedir, Çakırgöl ve Süleymaniye turizm merkezleriyle ilgili çalışmalar sürmektedir. Kışın Gümüşhane’mizin daha çok turist alabilmesi, kış turizmine önem vermemizle mümkündür. Kış turizmi de ucuz bir turizm değildir. Son derece pahalı, yatırımı pahalı, harcaması ve dolayısıyla girdisi de yüksek olan bir turizmdir. Gümüşhanemizi bu bakımdan ön plana çıkarmamız gerekir.”diye konuştu.
 
Salihoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yayla etkinlikleri ilimizde yapılan, geleneksel etkinliklerdir. Bunlarında dış turizme kazandırılması gerekir. Ama yaylalarımızda maalesef son yıllarda aşırı betonlaşma gözlemlenmektedir. Yürürlükteki kanunlarımız buna ağır cezalar öngörmektedir. Bu yanlış uygulamaya son vermek kurumlarımız yoğun gayretler sarf etmektedir. Buna rağmen bu tür yapılaşmanın sürdüğünü de üzüntüyle görmekteyiz. Yaylalar gelecek nesillere kültürel, sosyal, ekonomik değer kazandıracak yerlerdir. Torunlarımıza miras bırakacağımız en güzel yerler, zenginliklerdir. Gelecek nesillerimize bir değer bırakmak istiyorsak yaylalarımızı bugünden korumalıyız.” 

Turizm konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı İş Başı eğitim seminerinde başarılı olanlara sertifikaları dağıtıldı. 

Ödül töreninin ardından Niyazi karabulut ve Mehmet Dede’ye ait “Gümüşhane Fotoğrafları” sergisinin gezilmesi ve folklor gösterileri ile program sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 08:39:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?