6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Ücretsiz işitme tarama testi

Gümüşhane Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Servisi'nde bulunan odyoloji odasında yeni doğan bebeklere ücretsiz işitme tarama testleri yapıldığı bildirildi.


Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Servisi doktoru Uzman Doktor Aksım Seraslan, yapılan uygulamanın Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladıkları “Yeni doğan işitme tarama testleri” kapsamında alınan cihazlarla yeni doğan bebeklerin işitme engelinin erken teşhis edilip, işitme ve konuşma engelli bireylerin yaşadığı olumsuzlukları en aza indirmek ve rehabilitasyona erken başlamak olduğunu belirtti.


Serarslan, hastanede doğan her bebeğe zorunlu olarak bu testi yaptıklarını söyleyerek:“Doğuşta işitme kaybının erken tanı ve rehabilitasyonu için hastanemizde doğan her bebeğin ücretsiz işitme testi uygulaması zorunlu hale gelmiştir. Amacımız bebeğin işitme engelini erken teşhis edip, işitme ve konuşma engelli bireylerin yaşadığı olumsuzlukları en aza indirmek ve erken rehabilitasyona başlamaktır. Normal şartlarda doğumdan iki gün sonra yapılması gereken bu test, aileler bu iki gün içinde gelemez ise sonraki 15 gün içinde de yaptırılabiliyor. Yeni bebeği olan aileler hastanemizin polikliniklerinin olduğu katta ki odyoloji bölümüne bebeklerini getirip bu testi yaptırabilirler”dedi.


Türkiye’de yeni doğan bebeklerde işitme engelinin binde 42 olduğunu da vurgulayan Serarslan, şunları söyledi:“Sağlık Bakanlığı bu oranın daha aza indirilmesi için yıllık bin’in üzerinde doğum olan hastanelerde bu testi zorunlu hale getirdi. Bu testin Gümüşhane de yapılmaya başlaması bizim için büyük bir avantaj bu avantajı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız” dedi.

Testin sadece hastanede doğan bebekler için geçerli olmadığına da dikkat çeken Serarslan,“Bebek nerede doğarsa doğsun hastanemizde ücretsiz olarak işitme testi yapıyoruz. Ama 28 gün içinde hastanemizde 100 doğum olurken, bu testi sadece 32 bebeğe uyguladık. Biz istiyoruz ki bu fırsattan herkes yararlansın ve çocuklarımızın geleceği tehlikeye düşmesin.”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2008 Cuma 17:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?