7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Üniversitelilerin Bulgaristan çıkarması

Bulgaristan'da yaşayan Türkler'in yoğun istekleri doğrultusunda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATÜ) Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Halk Oyunları Ekibi'nin Bulgaristan'ın değişik kentlerinde oynadıkları oyunlar, halkın büyük ilgisini çekti. 

Bulgaristan'da Türkler'in yoğun olarak yaşadığı bölgede düzenlenen festivalin organizasyonunu Şumen şehri Kültür Müdürü Maria Hanlarova ve Hamdi Şevik yaptı. Şumen, Preslav, Targoviste ve Varna'da gösteriler yapan halk oyunları ekibi, Türk vatandaşların yoğun bir ilgisiyle karşılaştı. Zaman zaman duygulu anların yaşandığı festivalde konuşan Şumen Belediye Başkanı Alexander Gorçev, "Türkler bizlere bir kez daha güçlü olduklarını gösterdi" dedi. 

Festivale katılan Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Yüksel Turcan, Öğretim Görevlisi Necati Yılmaz ve heyet, ilk önce Şumen Valisi Abuzer Redjap'a ziyarette bulundu. Ekibi valilik kapısında karşılayan Vali Redjap, "Bu gibi etkinliklerin her yıl yapılmasını istiyoruz. Türkler'le bizim hiçbir sorunumuz yok. Ben de bir Türk asıllı olarak Şumen'in valisiyim. Önümüzdeki yıllarda da sizi tekrar davet edeceğiz. Gümüşhane Valisi'ne ve Kelkit Kaymakamı'na da sizlerin vasıtasıyla selamlarımı gönderiyorum" diye konuştu. 

Etkinliklerin ikinci günü Preslav Belediye Başkanı Alexander Gorçev'e ziyarette bulunuldu. Yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Gorçev, "Türkler'le ortak yanlarımız çok. Kültürlerimiz hemen hemen aynı, hiçbir farkımız yok. Biz komşu iki ülkeyiz. Bize ateş düşünce siz, size ateş düşünce biz yanarız. Bunun için dostluğumuzu koruyacağız. Bugün buraya geldiğiniz için onur duydum. Dostluk köprüsünün ilk adımını sizler atmış oldunuz. Gümüşhane ve Kelkit Belediye Başkanı'na çok teşekkür ediyorum. Bu bağlantıda bu tür etkinlikleri elimden geldiği kadar devam ettirmeye çalışacağım" şeklinde konuştu. 

Bulgaristan'dan halk oyunları ekibinin de katıldığı festivale ülkenin birçok yerinden Türkler akın etti. Artvin, Trabzon ve Gümüşhane yörelerine ait halk oyunlarını sergileyen Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Halk oyunları ekibinin performansıyla adeta kendinden geçen Türkler, gelecek yıllarda da aynı festivalin yapılmasını istediklerini belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2007 Pazartesi 14:00:03
Güncelleme :30 Nisan 2007 Pazartesi 14:07:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?