6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Ünlüpınar'da asırlardır süren gelenek

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı üç bin nüfuslu Ünlüpınar beldesinde asırlardır süregelen gelenek yeni nesil tarafından da sürdürülüyor. Beldede yapılan her nişan töreninde misafirlere ‘bal’ ikram ediliyor.

Nüfusunun yaklaşık 3 katı yurt dışında yaşayan Ünlüpınar beldesi sakinleri tarihten gelen gelenek ve göreneklerini sürdürerek Anadolu kültürünün en güzel özelliklerini sergiliyorlar. Yaz aylarında nüfusu 5-6 bin kişiye kadar çıkan Ünlüpınar beldesinin en önemli özelliklerinden birisi de gurbetçilerin birçoğunun düğün ve nişanlarını beldelerinde yapıyor olmaları.

Anadolu kültürünün zengin motiflerinden izler taşıyan Ünlüpınar beldesinde yapılan nişan törenlerinde gelen misafirlere mutlaka bal, üzüm ve helva ikram ediliyor. Bu geleneğin ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ özdeyişine bağlayan belde sakinleri, asırlardır bu geleneklerinden taviz vermediklerini söylediler.

Belde sakinlerinden yaz tatilini geçirmek için İngiltere’den gelen Harun Özdemir (48), nişan öncesinde yapılan bu etkinliği halk tabiri ile söz kesme-bal yeme olarak adlandırdıklarını söyledi. Yazın beldenin çok kalabalık olduğunu söyleyen Özdemir, sofralarında hep tatlı olduğunu, tatlı haricinde herhangi bir şey bulunmadığını ve bunun nedeninin ise ömür boyu hep tatlı konuşmak ve mutluluk olduğunu dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 17:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?