8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞHANE

Üreticiye dut fidanı desteği

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Vekili Hasan Irkın, göz aşısı ve dut bahçesi tesisi için üreticilere her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Irkın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2006 yılında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne, aşılı fidan üretmek isteyen 12 üretici ile birlikte teknik gezi düzenlendiğini ve enstitü teknik elemanlarınca aşı parsellerinde uygulamalı olarak başta göz aşısı olmak üzere aşı teknikleri gösterildiğini belirtti. Gümüşhane Tarım İl Müdürü Vekili Irkın “ Bu grup tarafından öğrenilenler kendi fidanlarında başarı ile uygulanmış, dut için kalem aşısı yerine bundan sonra göz aşısı ile fidan üretimine devam edilecektir.” dedi.

İl müdürlüğüne göz aşısı tekniği hakkında 2007 yılında yapılan talepler, teknik elemanlarca, üreticilerin bahçelerinde tatbiki olarak karşılandığını belirten Irkın şunları söyledi: “Fidan üretiminde göz aşısı elma, armut ve dutta kalem aşısının yerini almıştır. Özellikle dut bitkisinde göz aşısının ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır. İlimizde üretilen pestil, köme ve pekmez için dut meyvesi en önemli hammaddedir. Talebin il içerisinden karşılanması için dut üretimini arttırmamız gerekmektedir. Dut fidanı üretiminin arttırılmasında göz aşısının da çok büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.” 

Irkın açıklamasında, şu bilgileri verdi: “Dut meyvesi İlimiz için bu kadar önem taşırken, ilimizde dut fidanı üretimi için il müdürlüğümüzden üretim izni almış yetiştiricimiz maalesef bulunmamaktadır. Bu nedenle gerek genel bütçe gerekse İl Özel İdaresi kaynakları ile alınarak üreticilere dağıtılan dut fidanlarını il dışından temin etmek durumunda kalmaktayız. İlimiz üreticileri çok küçük sahalarda ve çok düşük kapasitelerde olmak üzere iş hacimleri il sınırı ile sınırlı olarak üretimlerini sürdürmektedirler. İl Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerimiz bu konuda uygun konuma sahip olmalarına rağmen, fidan üretimi için yeterli büyüklükte araziye sahip olamamaları üreticilerimiz için en büyük sıkıntı kaynağı olarak görülmektedir. Yine de şartları zorlayarak ilimize özgü dutlar için dut fidanı üretiminin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 2004 yılından bu güne kadar il müdürlüğümüz aracılığı ile çiftçilerimize 75 dekar dut bahçesi tesisine tekabül eden 895 adet dut fidanı dağıtılmıştır. Mevcut dutlarımız mevcut ihtiyacı karşılar durumda olmadığından imkanlar ölçüsünde dut bahçesi tesisi için fidan desteği sürdürülecektir. Fidan üreten işletmelerimizin büyümesi ve fidan ihtiyacımızın tamamının ilimizden karşılanır hale gelerek bu konudaki kaynakların il içerisinde erimesi için kurumsal olarak üzerimize düşenleri yerine getirmek üzere girişimcilerimizle işbirliğine hazırız. Aynı çabayı fidan üreticilerinin, çiftçilerimizin ve dut meyvesini girdi olarak kullanan sektör temsilcilerinin de göstermesi dileğimizdir.”

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 12:14:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali DİKME IP: 88.245.197.xxx Tarih : 9.01.2008 18:34:35

bende bu sene memleketime 150 fidan civarında dut ekmeyi planlıyorum bursada yaşadığım için oraadn temin etmeyi düşünüyorun iletişim için bi adres veye telefon lazım =) ilgileniyorsanız..