4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜMÜŞHANE

Uzmanlardan akraba evliliği konusunda uyarı geldi

Gümüşhane Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Onur Aydın, akraba evliliği sonucu engelli doğan on binlerce çocuk ve bunların ailelerinin acı çektiğini söyledi.

Gümüşhane Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Onur Aydın, akraba evliliği konusunda vatandaşları uyararak, "Bu hasta çocuklar içinde zihinsel engelli olanlar hiç de az değildir. Toplum olarak bu tür evliliklerden kaçınmamız gerekiyor. ’Oldu bir kere, bize bir şey olmaz’ zihniyeti, doğacak çocuğu dünya içine hapsediyor, anne ve babayı da gardiyan yapıyor" dedi.
Akraba evliliğinin, aslında kardeş çocuklarının ve kardeş torunlarının evliliği olduğunu söyleyen Aydın, "Yapılan araştırmalarla akraba evliliğinin, doğacak çocukların normal olmama olasılığını artırdığı gözlenmiştir. Bunun en açık örneği ise zeka geriliğidir. Yapılan gözlemlerde zeka geriliği olan çocukların iletişim kurmakta güçlük çektiği, özbakım becerilerinin tam gelişmediği, sosyal ilişkilerde toplum kaynaklarını tam kullanamadığı, akademik becerilerinin normal seviyenin altında olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle tüm anne-babaların ve evlenme çağında olan gençlerin, mutlaka bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Birbirine benzer eşler modelinden Türk toplumu olarak vazgeçmeliyiz" diye konuştu.

gümüşhane
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 12:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?