7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Vali Salihoğlu'ndan Türkçe uyarısı

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, kelimeleri okurken Türkçe kurallarına göre kullanma alışkanlığının çocuklara kazandırılması gerektiğini söyledi.

Vali Salihoğlu, günün teknolojik imkânlarını kullanarak çocukların bilgiye hızla ulaştığını belirterek, Türk Telekom’un TTNET VİTAMİN programının güzel bir çalışma olduğunu söyledi.

Salihoğlu, Türkçede Titinet diye bir okunuşun olmadığını, bunun yerine Tetenet şeklinde okunması gerektiğini belirterek “Özellikle İlköğretim çocuklarımıza Türkçeyi doğru kullanma alışkanlığı kazandırmak için kelimeleri okurken dilimizin kurallarına göre okuyalım. Bunu özellikle tavsiye ediyorum. İlimizde başlattığımız Güzel Dil Türkçe Bize adlı projemizin amaçlarına da uygun davranmış oluruz.” şeklinde konuştu.

Salihoğlu konuşmasının devamında, “Milletleri yaşatan, onları bir arada tutan unsurlardan biriside sahip olduğu kültür değerleridir. Kültür değerleri içerisinde ise şüphesiz en önemli olanı dil'dir. Çünkü dil o milletin en kutsal varlığıdır, kimliğidir, adıdır, bayrağıdır. Çocuklarımıza ve gençlerimize dilimizin zenginlik ve güzelliğini eğitim yoluyla okul öğretmelidir. Çocuklarımız okulda okuma alışkanlığı kazanacaklar, edebî eserlerin tadına varmayı okulda öğreneceklerdir. Ancak bu durum sadece okulla sınırlı kalmamalıdır. Çünkü konunun, okulun sınırlarının dışına taşan ve bütün toplumu ilgilendiren boyutları olduğu muhakkaktır. Özellikle kamuoyunun bu konuda belli bir dikkat ve bilinç seviyesine ulaşması şarttır.” dedi.

Vali Salihoğlu konuşmasında ayrıca , Atatürk’ün “Türk dilini, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğe kavuşması için bütün devlet kurumlarımızın dikkatli ve ilgili olmasını isteriz” sözünü de hatırlattı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 22:31:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?