5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Vali'den Antik Kent'e inceleme

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Dumanlı Köyü'ndeki Santa Antik Kenti'nin bir dünya mirası olduğunu belirterek, turizme kazandırılacağını söyledi. 

Santa Antik Kenti'ni gezen Vali Salihoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş ile Köy Muhtarı Muhammet Polat'tan bilgi aldı. Vali Salihoğlu, burada yaptığı açıklamada, "Santa 3. derecede bir SİT alanı. 350 civarında tarihi bina, 9 adet kilise ve çok sayıda çeşme var. 100 yıldan fazla geçmişe sahip olan bu tarihi eserlerden bir kısmı gayet güzel ayakta duruyor. Çeşmeler çok sağlam. Demek ki, burada iyi bir medeniyet yaşamış. Daha sonra nüfus mübadelesiyle birlikte oradaki yurttaşlarımız buraya gelmiş. Bu medeniyetlerin karşılıklı korunması gerekiyor. Onlar da bizim eserlerimiz korusunlar, bizler de onların eserlerini koruyalım. 

Artık, dünya mirası burası. Türk milleti burasını dünya mirası olarak kabul etmeseydi, SİT alanı olarak ilan etmezdi. Maalesef, yeni binalar yapmışız. Ama burayı korumak lazım. Burada 350 bina ayakta olduğuna göre, ayakta kalmayanları da hesap edersek 500-600 hanelik bir bölge karşımıza çıkıyor. Önemli bir yer" dedi. 

Vali Salihoğlu, Santa Antik Kenti için yapılacak yol için ise, "Buraya kestirmeden bir yol yapacağız. Önümüzdeki sene programa alacağız. Teklifini hemen yapacağız. 3. derecede SİT alanı ve ormanlık bir alan olması nedeniyle bazı kuruluşların da uygun görüşünün alınması gerekiyor. Onları da kış münasebetiyle tamamlayıp buraya Taşköprü Yaylası'ndan yol yapacağız. 5-6 kilometrelik bir yolun 2.5 kilometresi yapılmış. 3 kilometrelik bir yol daha yapılacak. Böylece gerek Gümüşhane üzerinden gerekse Trabzon üzerinden gelenler bu harabelere güzel bir şekilde ulaşacak" diye konuştu. 

Vali Salihoğlu, Gümüşhane sınırları içindeki tarihi kentin Trabzon'a ait olarak bilindiğini ve bunun nedenini de bütün okların Karadeniz Sahil Yolu'ndan "Santa Harabeleri" şeklinde görüldüğünü ifade etti. Gümüşhane ile Trabzon arasındaki ilişkilere de değinen Vali Salihoğlu, "Gümüşhane ile Trabzon arasında daha önce oluşturulmuş Turizm Birliği var. Henüz aktif bir halde değil. Trabzon valimizle görüşüp bu birliği aktif bir hale getirerek, bu ortak değerleri hem koruyacağız, hem de turizme kazandıracağız. Çakırgöl, Taşköprü gibi önemli yaylalarımız Trabzonlular tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla her iki il birbiriyle hem akraba hem de yayla ilişkileri bakımından birbirine bağlanmışlar. Bundan herhangi bir ayrım söz konusu da değil. 

Önemli olan bu güzelliklerin, bu değerlerin hem korunması hem de kullanılmasıdır. Buradaki kiliselerin de elbette korunması lazım. Nasıl ki bizler ibadethanelerimize saygı gösterilmesini istiyorsak, başka dinlere ait ibadethanelerin de korunmasına saygı göstermemiz lazım. Asıl olan geçiş döneminde yapılanma şartlarına mutlaka uymamız gerekir. Biz bunu sıkı takip edeceğiz. İster SİT alanı olsun ister olmasın yapılanma şartlarına mutlak uymamız lazım" şeklinde konuştu.
Santa Harabeleri, inanç turizmi açısından Trabzon'a bağlı Maçka İlçesi'ndeki Sumela Manastırı'ndan sonra, Hıristiyanlar için Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki önemli turizm merkezi olmaya aday olarak gösteriliyor. Harabeler, Gümüşhane merkez ilçeye 100 kilometre uzaklıktaki Dumanlı Köyü'nde bulunuyor.
iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2006 Perşembe 14:18:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?