6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Valilikte cevizciliği geliştirme toplantısı

Gümüşhane’de Vali Enver Salihoğlu başkanlığında “Cevizciliği Geliştirme” toplantısı yapıldı.

Valilik toplantı salonunda, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan programda bir konuşma yapan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu adını elma ve cevizle duyurmuş olan Gümüşhane’de son yıllarda bu ürünlerde önemli bir rekolte düşüklüğü gözlendiğini söyledi.

Salihoğlu, bu geleneksel ürünlerin azalmasının ana sebebinin vatandaşların tarıma olan güvensizliği olduğunu belirterek:“Göç Gümüşhane için çok önemli bir olaydır. 2007 ile 2002 genel nüfus sayımlarını karşılaştırdığımız zaman nüfusumuzun 56 bin kişi azaldığını görüyoruz. Bu da tarıma olan güvensizliği belki de tarımdan elde edilen gelirin azlığının bir sonucudur. Bu nedenle bu olaydan Gümüşhane cevizciliği maalesef nasibini almış bulunmaktadır. Ancak son yıllarda ilimizde cevizin tarımsal sanayide tüketimini arttıracak önemli gelişmeler olmuştur. Bilindiği gibi coğrafi işareti bize kayıtlı olan pestil ve kömenin hammaddelerinden biri olan ceviz ilimizde önemli bir tüketim maddesi haline gelmiştir. Ancak yıllık tüketiminin büyük bir bölümünün ülkemizin başka illerinden hatta türk ülkelerinden ithal edilerek Gümüşhane’ye getirildiği de bilinen bir gerçektir. Bu nedenle ilimizde kaliteli ceviz üretiminin arttırılması zorunlu hale gelmiştir.”dedi.

Ceviz gibi bazı bitkilerin üretilmesinde mevzuatta bazı kolaylıklar sağlandığını belirten Vali Salihoğlu uzun süreli kiralama yöntemi ile orman ve orman kenarındaki arazilerin veya 2b alanlarının bu hizmetlerde kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Vali Salihoğlu, daha sonra şunları kaydetti:“Önceki yıllarda ilimizde ceviz fidanı ile ilgili bazı çalışmalar olmuş. Fakat yaptığımız incelemede birer ikişer fidan dağıtıldığını gördük. Bu tabi hobi bahçesi yapmaya yarar. Başka bir şeye yaramaz. Adam bahçesine bir tane ceviz dikecek bunu kamu kaynaklarından temin ediyor. Bizim maksadımız bu değil. Maksadımız Kamu kaynaklarının üretime dolayısıyla istihdama ve ekonomik girdiye yönelik bir şekilde ele alınmasıdır. Esas olan verimli ve yeterli büyüklükte bahçelerin oluşturulmasıdır. Cevizin ekonomik değerinin yüksek olduğu, ceviz ağacının hem mobilyada hemde meyvesinin kullanıldığını biliyoruz. Bu nedenle yetişmesi biraz uzun zaman almasına rağmen sonuçta çok evladiyelik bir bitki olduğu kabul ediliyor. Gümüşhane’de birkaç sene önce büyük bir gelir kaynağı olan ve o zaman pazarlaması ve ulaşım imkanlarının yetersizliğine rağmen önemsenen bir ürün, bugün pazarlama imkanlarının artmasına ve mahalli tüketimin artmasına rağmen eskiye göre daha az önemseniyor.”

Vali Salihoğlu’nun ardından sunum eşliğinde açıklamalar yapan İl Tarım Müdürü Vekili Hasan Irkın da “Planlı kalkınmanın getirdiği hayat standartlarındaki yükselme, dengeli beslenme ve sağlıklı yaşama konusundaki toplumdaki bilinçlenme yanında, pestil ve köme işletmelerinin sayısının artması sonucu İlimizde cevize olan talep gün geçtikçe artmaktadır. İnsan yaşamı için son derece önemli bir besin kaynağı olan ve çeşitli vitaminleri ve mineralleri bünyesinde barındıran ceviz geniş bir kullanım ve tüketim alanına sahip bir bitkidir. 2008 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre, toplam nüfusun yüzde 53.54’ü köylerde yaşamakta ve geçimini tarımla sağlamaktadır.”diye konuştu.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz de, Kürtün ve Torul ilçelerinin ceviz üretimi açısından son derece elverişli bölgeler olduğunu, hatırlatarak cevizden 600-900 metre rakımlar arasında en yüksek verim alındığını söyledi. Karadeniz Gümüşhane'ye Ceviz Araştırma Enstitüsü'nün ve cevizciliğin geliştirilmesi için de fidanlık kurulması gerektiğini belirtti.

Toplantıya Vali Enver Salihoğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, İl Tarım Müdür Vekili Hasan Irkın, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüsrev Öz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Ziraat Odası Başkanı Temel Ağaç, ilçe tarım müdürleri ve bazı pestil-köme üreticileri katıldılar.

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 17:43:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?