Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, yaz aylarının gelmesi ile birlikte kırsal kesimde yapılaşmanın hızlandığını belirterek, köylerde ev ve benzeri bina yapacak vatandaşları proje konusunda uyardı.
Yalçın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 3194 sayılı İmar Kanunu ve Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri gereği, köylerde yapılacak her türlü konut, tarım ve hayvansal amaçlı yapıların projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili daha önce muhtarlara resmi yazıyla bilgi verildiğini belirten Yalçın, yönetmelik hükümlerine uygun olarak kırsal yerleşimlerde yapılacak olan yapıların yöre kültür ve ekolojisine uygun mimaride, yöresel malzemeyi kullanan, yörenin yaşam koşullarına ve alışkanlıklarına uygun ve standart kalitede yapılabilmesi için Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü nezdinde projelerin hazırlanması için çalışmaların sürdüğünü, projelerin hazırlanmasının ardından önümüzdeki günlerde İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Birim Müdürlüğü’nden temin edilebileceğini söyledi.
Köy sınırları içinde inşaat yapacak tüm vatandaşların inşaatlara başlamadan önce Köy Muhtarı ile birlikte İl Özel İdaresine başvurmalarını isteyen Yalçın, mevzuat gereği uygulanacak olan imar cezaları ile karşılaşmamak için köylülerden ve muhtarlardan konuya gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.
Son dönemde konuyla ilgili kurumda yoğunluk yaşandığını belirten Yalçın, “Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır. İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanunu’nun ilgili maddesine göre İl Özel İdaremiz tarafından belirleniyor. İdaremiz talep halinde yapılacak yapılar için, yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun olarak üretilmiş projeleri temin edebilirler. Bunun yanında köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni de idaremiz tarafından düzenlenmektedir” dedi.
Yalçın ayrıca köy ve kırsal yerleşim alanlarında (yayla) yapılan binaların 2 katlı ve toplam yüksekliğinin en fazla 6,5 metre olabileceğine vurgu yaparak, vatandaşların yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni konularında dikkatli olmalarını, herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmamak için yapılacak her türlü yapı işlerinde İl Özel İdaresi’ne bilgi vermelerini istedi.