7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Yatırım fırsatları panelde tartışıldı

Gümüşhane’de bu yıl ilk kez düzenlenen Sanayi ve Ticaret Fuarının ardından ‘Gümüşhane’de yatırım fırsatları ve Gümüşhane’nin kalkınması bakımından Gümüşhaneli firmaların ticari işbirlikleri’ konulu bir panel düzenlendi.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen panele Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Vali Yardımcıları Soner Şenel, Mehmet Demiral, Gümüşhaneli İşadamları Derneği (GÜSİAD) Yönetim Kutulu Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTSO) İsmail Akçay, kamu kurum müdürleri, yatırımcı kuruluşların yetkilileri ve sanayiciler katıldı.

Oturum başkanlığını GÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın’ın yaptığı panelin açılışında konuşan GÜSİAD yönetim kurulu üyesi ve Gümüşhane İksadi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GİYAD) Başkanı Yüksel Yalçın, festivalde düzenlenen 1. Sanayi ve Ticaret Fuarının hemen ardından düzenlenen panelin; fuarın ardından ortaya çıkan ticari fırsatların tartışılması ve bundan sonra düzenlenmesi planlanan fuarlar için zemin görüşmeleri, ildeki üretim ve istihdam noktasında yapılabilecek ticari yatırımlar ve mevcut yatırımların geliştirilmesi noktasındaki fikir alışverişi noktasında olacağını belirtti.

Panelin oturum başkanı GÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın ise yıllardan beri Gümüşhane’de neler yapılabilir, neler yapılamaz konularının çok tartışıldığını, Gümüşhane’nin önündeki fırsatların eğitim, turizm, madencilik gibi temel alanlarda yoğunlaştığını söyledi.

GTSO başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane’nin fert başına milli gelir bakımından 62.sırada, sosyo ekonomik gelişmişlik bakımından 71.sırada, gayri safi yurtiçi hasıladan aldığı pay bakımından 74.sırada, nüfus bakımından 76.sırada, elektrik kullanımı bakımından 78.sırada, ihracatta ise 80.sırada bulunduğunu söyledi.

Gümüşhane’deki çeşitli meslek odalarından da aldıkları görüş ve önerileri bir süzgeçten geçirip özet haline getirdikten sonra Gümüşhane’nin öncelik arz eden ve kısa vadede çözüm bekleyen meselelerini 11 maddede sıraladıklarını belirten Akçay, mevcut teşvik yasasını eleştirdi.

Yasa kapsamında girecek illerin en az 3 kritere göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Akçay, şuanda uygulanmakta olan 5084 ve 5350 sayılı yasaların çıkarılırken sadece fert başına milli gelir kriterine göre ‘toptancı mantığı’ ile çıkarıldığını söyledi.

Tespit ettikleri 11 maddeyi sıralayan Akçay, teşvik yasasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini, yeni kurulan üniversitenin geliştirilmesini, Süleymaniye Mahallesinin yolunun yapılması, Gümüşhane-Torul arası transit yolda bir çarşı kurulması, Sadak ve Aşağı Alıçlı barajlarının yapılması, yapımı devam eden ilçe karayolları ve grup köy yollarının yeterli ödeneklerle en kısa zamanda bitirilmesi, Gümüşhane merkezde bulunan Elmalı bölgesinin imara açılarak dar gelirli aileler için TOKİ tarafından konutlar yapılması, Zafer Meydanı ve eski Atatürk Stadyumu uygun projelerle TOKİ’ye verilerek sosyal ve ekonomik fayda sağlar hale getirilmesi, organik tarımın desteklenmesi, il dışındaki sanayiciler organize sanayi bölgesine yatırım yapması, kamu kurumlarınca mal ve hizmet alımlarının il dışından yapılmaması.

Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve Vali Yardımcısı Soner Şenel yaptıkları konuşmalarda ilin sorunları ile ilgili genel bilgiler vererek çözüm önerileri hakkında fikirlerini beyan ettiler.

Panelin son konuşmacısı olan Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, toplantıya az sayıda bürokratın katılmasını eleştirerek, “Valilik toplantı salonunda iki vali yardımcısının katıldığı bir panelde bütün bürokrasinin olmasını isterdim. Ölü toprağı örtülmüş ve salonda olmayan bir bürokrasi ile biz bu kentin kalkınmasını tartışıyoruz, topal aksak gideriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Panel daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 10:37:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?