5
Mayıs
2024
Pazar
GÜMÜŞHANE

Yenice'de şükür şenlikleri

Geçen yıl Gümüşhane'ye bağlanmak için vatandaşların yapılan referandumla karar verdiği Giresun'un Çamoluk İlçesi'ne bağlı Yenice Beldesi'nde asırlardır düzenlenen "Şükür Şenliği" ilginç görüntülere sahne oldu. 

Geçen yıl Ağustos ayında yapılan halk oylamasında seçmenlerinin yüzde 90'ının Gümüşhane'ye bağlanma yönünde oy kullanması üzerine bu yılki şenliğe Gümüşhane Meclis Başkanı Yaşar Yılmazer ile Kelkit, Torul ve Şiran İlçesi İl Genel Meclisi üyeleri de katıldı. Gümüşhane'nin Şiran İlçesi'ne bağlı Seydibaba Köyü'ndeki Tomara Şelalesi'nin çıktığı dağın arka yamacında bulunan Yenice Beldesi'nde asırlara dayanan bir geleneği yaşatmaya çalıştıklarını belirten Yenice Belediye Başkanı Mehmet Duras, "Büyüklerimiz, ecdadımız bu suya şükür mahiyetinde kurban keserdi. Bu geleneği bizler de sürdürüyoruz. 'Su hayattır' mantığıyla yola çıkarsak, burası Yenice Beldesi'nin canı, kanı, hayatıdır. Büyüklerimizden, çobanın bir tanesi kavalıyla bıçağının kılıfını koyun güderken suya atmış. Bunlardan biri buradan diğeri de Tomara Şelalesi'nden çıktığı söyleniyor. Bu efsane üzerine her yıl burada büyüklerimizden gördüğümüz gibi 'Şükür Şenliği' düzenliyoruz. Dualar ediyor, kurbanlar kesiyoruz. Yaşlı, çoluk çocuk hep birlikte toplanıyoruz. Ancak şenlikte davul-zurna çalınmaz halay çekilmez" dedi. 

Başkan Duras, Gümüşhane'ye bağlanma konusunda geçen yıl Ağustos ayında halk oylaması yapıldığını da ifade ederek, "Halkımızın yüzde 90'ı Gümüşhane'yi tercih etti. Şu anda dosyamız Bakanlar Kurulu'nda. Sayın Başbakan'a kadar da dilekçemizi ilettik. Neticeyi bekliyoruz" şeklinde konuştu. Beldeye su verilen kaynak önüne su depolama havuzuyla doğal yapıya uygun şelale yapıldığını kaydeden Başkan Duras, mimari planının ise İstanbul'da ikamet eden ve Yeniceli olan bir mimara yaptırıldığını da sözlerine ekledi. 

Gümüşhane Meclis Başkanı Yaşar Yılmazer ise ilk kez Yenice "Şükür Şenliği"ne katıldığını belirterek, "Asırlara dayanan bir gelenek. Şenlik denilince Gümüşhane yöresinde davul-zurna ve kemençe eşliğinde halaylar çekilir, horonlar oynanır. Bu yöremizde ise her yıl bu suyu bahşettiği için Allah'a dualar edilip, kurbanlar kesiliyor. Çok güzel bir gelenek. Ayrıca buradan çıkan suyun, Seydibaba Köyü'ndeki Tomara Şelalesi'nin hemen arka yamacında olması bizler için de ayrı bir mutluluk" diye konuştu. 

Öte yandan su kaynağının hemen bitişiğinde bulunan ve 300 yaşında olduğu belirtilen söğüt ağacının yanına misafir binası yapılarak her yıl düzenlenen "Şükür Şenliği"nde büyük kazanlarda bulgur pilavıyla kesilen kurbanlar pişirilerek gelen konuklara ikram ediliyor.
.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2006 Pazartesi 14:34:11
Güncelleme :14 Haziran 2006 Çarşamba 09:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?