7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

Yukarı Harşit'e kanalizasyon

Gümüşhane Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme, Çevre, Kültür ve Turizm Birliği tarafından hazırlanan “Yukarı Harşit Havzası Kanalizasyon Projesi”nin tanıtımı Valilik Toplantı salonunda yapıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Soner Şenel, sunum eşliğinde proje ve birlik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şenel, kanalizasyon projesinin bütçesinin 561 bin 875 euro olduğunu, amacının ise; ekolojik dengenin sürdürülebilirliğine destek vermek, halk sağlığı alanında gelişme sağlamak, bölgelerarası gelişmişlik farklarını en aza indirgemek ve vadideki 25 köyün kanalizasyon sisteminin oluşturulmasıyla; kanalizasyon atıklarına bağlı olarak ortaya çıkan bulaşıcı hastalık vaka oranının en aza indirilmesine ve altyapı eksikliklerine bağlı bölgeler arası gelişmişlik farkının en aza indirilmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Şenel, proje kapsamında Aktutan, Aşağı Alıçlı, Ballıca, Beyçam, Çalık, Çayırardı, Dibekli, Dölek, Dörtkonak, Duymadık, Esenyurt(Dağteke), Gümüşkaya, Harmancık, Hasköy, İkiz, Kaletaş, Kayabaşı, Kazantaş, Kocayokuş, Pirahmet, Söğütağıl, Yağmurdere, Yayladere, Yeniyol, ve Yukarı Alıçlı olmak üzere toplam 25 köyün kanalizasyonlarının yapılacağını ifade etti.


Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise yaptığı konuşmada Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarından sağlanan kaynakla projenin hayata geçirileceğini söyleyerek, kanalizasyonlarını Harşit çayına deşarj edilen 25 köyü kapsayan projeyle birlikte önemli bir sorunun çözüleceğini ifade etti.

Vali Salihoğlu, bu fonlardan sağlanan maddi kaynakların Türkiye’den de belli oranlarda destek sağlandığını belirterek “Aslında bir cebimizden aldığımız parayı diğer cebimize koymuş gibi oluyor. Bu kaynaklardan ne kadar çok proje hazırlayıp yararlanırsak, o kadar çok kendi kaynaklarımızı iyi değerlendirmiş oluruz.”dedi.
Salihoğlu, bu yıl hazırladıkları projelerden 23 tanesinin kabul edildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:“Kabul edilen projelerin büyük bir bölümü altyapı projeleri. Hem sunulan proje sayısının azlığı hem de kabul gören proje sayısının azlığı KOBİ projelerinin gerekli ilgiyi görmediğini ortaya koyuyor. Bizim gönlümüz KOBİ projelerinin de burada daha çok hazırlanması ve daha çok kabul edilerek ilimizin istihdam imkanlarını, ekonomik kapasitesini arttırmaya yönelik olmasıdır. Gümüşhane için çok büyük önem arz eden Harşit çayının pırıl pırıl olması, orada insanların Belediyeninde yapacağı projeyle birlikte temiz manzara seyretmesi, sağlıklı olarak çocuklarımızın kenarında oynayabileceği bir alan kazanması bakımından bu altyapı projeleri büyük önem arz ediyor. Bütün bu projeler Gümüşhane’ye ufak ta olsa bir katkı sağlıyor. Toplam 3 milyon YTL’yi bile bulmayan bir proje hacmi var. Diğer illerle karşılaştırdığımız zaman biz nüfusumuza göre iyi proje almışız ama 3 milyonla Gümüşhane ne zengin olur ne de uçar.”
Program düzenlenen kokteyl ile son buldu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 16:15:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?