18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

En büyük ladinler Örümcek Ormanları'nda

Örümcek Ormanları'nda Avrupa'nın en uzun köknarlarının, Balkanlar'ın ve Kafkaslar'ın en boylu ve çaplı ladinlerinin yer aldığı belirtildi.

Labirenti andıran patikaları, göğe tırmanan ağaçları, hırçın yamaçları, çağıltılı dereleri, şelaleleri, bitkileri ve barındırdığı hayvanlarıyla Avrupa'nın en uzun köknar ve ladinlerinin boy verdiği bir ağaç müzesi olan Örümcek Ormanları, ziyaretçileri bekliyor.

Kürtün İlçe merkezine 12 kilometre mesafedeki bin 215 metre rakımda yer alan 38 bin hektarlık Örümcek Ormanları içinde yer alan anıt köknarların en büyüğünün 61.5 metre boyunda, 2.19 metre çapında ve 6.91 metre genişliğinde olduğu ve Avrupa'nın en büyük köknarı konumunda bulunduğu kaydedildi.

Örümcek Ormanları içerisinde yer alan Avrupa'nın en uzun köknarları 54.5 metre, 53.5 metre 52.5 metre boylarında. Bu ölçülerdeki diğer köknarlar ise 450 yaşında.

Çıkrık düzü mevkiinde bin 370 metre rakımda yer alan Doğu Ladinleri, ziyaretçileri Örümcek Ormanları kapısında 2 dev gibi karşılıyor. Bu anıt ladinler de Balkanlar'ın ve Kafkasya'nın en uzun ve çaplı ladinleri. En büyüğünün boyu 57.6 metre, çapı 2.11 metre ve çevre genişliği de 6.65 metre.

Diğer ladinler ise 54 metre, 49 metre boylarında ve 450 yaşlarında. Bu dev ormanda dolaşmanın birkaç yolu olduğunu belirten yetkililer, ziyaretçilerin ya nesiller boyu kullanılan patikaları deneyeceğini ya kendi oluşturdukları patikaları kullanacağını veya kamyonların tomruk taşıdığı orman yolunu izleyeceğini ifade etti.

Anıt ağaçlarla ilgili olarak yörede bilimsel araştırma yapan uzmanlar, bazı anıt ağaçların gövdelerine insanlar tarafından zarar verildiğini belirterek, "Zararlı bölümler böcek ve mantar gibi zararlılara karşı korunmalıdır. Anıt nitelikteki ağaçların bulunduğu alanda insanların gelişigüzel dolaşmasının önlenmesi gerekir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 14:58:10
Güncelleme :18 Eylül 2005 Pazar 15:37:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?