5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ballıdağ'a Bakan el attı

Kastamonu'nun Daday ilçesinde bulunan Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne uzman doktor olmadığı için hasta gelmiyor. Atıl durumda bekleyen hastanenin farklı bir şekilde kullanılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu bazı çalışmaların yapıldığını belirtti.

Yapıldığı dönemde Türkiye'nin en önemli iki göğüs hastalıkları hastanesinden biri olan Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesinde uzman doktor olmadığı için gelen hastalar geri gönderilirken ödenek sıkıntısı çeken hastanede 69 personel bulunuyor. Her geçen yıl hasta sayısı sürekli azalan ve ödenek takviyesiyle ayakta kalmaya çalışan hastanenin akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor. Diğer taraftan 3 bin nüfuslu ilçeye bir Devlet Hastanesi daha yapılıyor.

Kastamonu'nun Daday ilçesinde, Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi İsviçre'deki bir göğüs hastalıkları hastanesi örnek alınarak projelendirilmiş.Temeli 1953 yılında atılan ve 1965 yılında da hizmete açılan 350 yatak kapasiteli Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi İstanbul Süreyya Paşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahi Merkezinden sonra Türkiye'nin ikinci büyük Göğüs Hastalıkları Hastanesi konumunda. Hastanesinde halen 2'si pratisyen doktor 69 personel görev yapıyor.

Yaklaşık 20 personel ise geçici görevle ilçedeki resmi kurumlara ve Kastamonu'daki sağlık kurumlarına kaydırılmış. Veremle mücadele çalışmalarının yoğun olduğu yıllarda çok sayıda hastaya hizmet veren hastanede, SSK hastanelerinin, Sağlık Bakanlığına devrine kadar 125 olan personel sayısı hastanenin kapanacağı yönündeki spekülasyonlar nedeniyle 69'a düşmüş. Artık hemen hemen bütün hastanelerde göğüs hastalıkları servisinin bulunması nedeniyle Ballıdağ hastanesine olan ilgi azaldı. 2002 yılında 1057 yataklı hasta 5917 poliklinik hastası bulunan hastanenin hasta sayısı her yıl giderek düşüyor. 2003 yılında 456 yataklı, 3 bin 929 poliklinik, 2004 yılında 606 yataklı 3 bin 186 poliklinik hastası kabul eden hastanenin 2005 yılında ise 239 hasta yataklı tedavi gördü. 2006 yılında ise uzman doktor olmadığı için hasta kabul edemeyen hastanede yapılan birçok reçete ise çalışan personelin reçeteleri.

Kurban Bayramı öncesi hastanede bulunan iki hasta da taburcu edildi. Hastanede uzman doktor eksikliğinin yanısıra röntgen çekecek personel bulunmaması nedeniyle hasta kabul edemiyor. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise hastanenin durumunu bakanlığa bildirdiklerini ancak şu ana kadar bakanlığın bir görüş bildirmediğini ifade etti.

Daday Kaymakamı Mustafa Irmak ise, Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin artık işlevini yitirdiğini savundu. Hastanenin Kastamonu'ya kurulacak üniversitenin bir fakültesi olarak hizmet vermesinin daha iyi olacağını belirterek şöyle konuştu: "Kurulacak fakülte ilçedeki sosyal yaşantıyı da değiştirecek. Karar hem Kastamonu hem de Daday ekonomisi için yerinde olur. Biz Ballıdağ Hastanesinin fakülte ya da yüksekokul olması için gerekli teklifimizi sunduk. Daday'a yapılan ikinci Devlet Hastanesi inşaatını da bitirip yüksek öğrenim yurdu olarak kullanmayı düşünüyoruz." diye konuştu.


ŞİMDİYE KADAR 860 MİLYAR HARCANDI


Bu arada, 350 yatak kapasiteli Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 25 yatak kapasiteli devlet hastanesi bulunan 3 bin nüfuslu Daday İlçesi'ne, 30 yataklı yeni devlet hastanesi yapılıyor. İlçe girişinde 2000 yılında 665 milyar lira keşif bedeliyle ihaleye çıkarılan ve temeli atılan binanın, yeterli ödenek sağlanamaması nedeniyle bu yıl ocak ayı itibariyle yüzde 50'lik kısmı tamamlandı. Bina için 2005 yılında yalnızca 1 milyar lira ödenek ayrıldığı ve şimdiye kadar 860 milyar lira harcandığı belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu Daday ilçesindeki Balıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesinin artık ömrünü doldurduğunu belirterek hastanenin başka bir şekilde kullanılmasının gerektiğini belirtti.

Kendi doğduğu babaocağı Daday'ı ziyaret eden Bakan Başesgioğlu belediye başkanından ilçenin sorunlarıyla ilgili bilgi aldı. Daday belediye Başkanı Kadir Er bakan Başesgioğlu'na en büyük problemlerin başında atıl vaziyette bekleyen Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesinin olduğunu söyledi. Hastanenin durumunun bir an önce netleştirilmesi için kendisinden yardım beklediklerini başkan Er, "Sayın Bakanım sizin baba ocağınız olan ilçemizin bazı sorunları vardır. Bunların başında halkımızın da merakla beklediği Daday sanatoryumu olarak bilinen Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesinin durumudur. Atıl bir vaziyette bekleyen hastane ile ilgili ilçe olarak sizden yardım bekliyoruz" dedi.

Bakan Başesgioğlu'nun da askerliğini yaptığı Daday'daki tarihi redif kışlasının restorasyonunun tamamlanmasını isteyen Belediye Başkanı Er, ilçeye gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı Bakan Başesgioğlu'na teşekkür etti. Bakan Başesgioğlu Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesini kendi bakanlığına bağlı olduğu dönemde iyileştirmesi için çok çaba sarf ettiğini ancak bunu başaramadıklarını belirterek şöyle devam etti: "Benim bakanlığıma bağlı olduğu dönemde çok uğraştık. Ancak başarılı olamadık. Şimdi buranın akıbeti ne olacak derseniz bu şekilde gitmesi mümkün değil. Çünkü artık burası görevini tamamladı. Ballıdağ Hastanesini farklı bir şekilde değerlendirmemiz lazım."

.
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 12:33:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ÖZCAN SULAYICI IP: 85.99.72.xxx Tarih : 4.10.2007 14:43:16

BALLIDAĞ HASTANESİ İÇİN BİRŞEYLER YAPILMA ZAMANI HALA GELMEDİMİ MERAK EDİYORUM HASTANE OLARAK KULANILMAYCAKSA YÜKSEK OKUL FAKÜLTE HUZUREVİ GİBİ KULALANILSIN DAHA FAZALA TAHRİBAT GÖRMEDEN BU BİNA KULLANILMADIKCA HERGÜN DAHA ÇOK TAHRİBAT GÖRECEKTİR ŞİMDİDEN DÖKÜLMEYE BAŞLAMIŞ BİLE LUTFEN ÜLKEYİ YÖNETENLERİ DUYARLI OLMAYA GÖREVE DAVET EDİYORUM SAYGILARIMLA