6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Eşref Can'ın kongre yorumu

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (KESOB) seçimlerini, geçtiğimiz hafta yapılan kongrede kaybeden AKP Merkez İlçe Teşkilatı Başkanı Eşref Can, "Cumartesi günü akşamına kadar KESOB seçimlerinde ben önde gidiyordum. Son anda hatırlı kişilerin bazı yerleri araması, soncu gerçekten etkiledi" dedi.

KESOB eski başkanı Eşref Can, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, bir yerel gazetede yer alan "AKP Kastamonu İl Teşkilatı'ndaki iç çekişmenin yansıdığı KESOB kongresi, bir anlamda tarafların hesaplaşma platformu oldu. Milletvekilleriyle ters düşen Bakan Başesgioğlu'na yakın duran AKP Kastamonu İl Teşkilatı yönetimi, kendi merkez ilçe teşkilatı başkanı olan Eşref Can'a karşı Bilal Civcioğlu'nun yanında yer aldı. AKP İl Teşkilatı yönetiminin aktif desteği bir anda dengeleri MHP ve belediyenin de desteğini alan Civcioğlu'ndan yana değiştirdi. Son 2 günde iki taraf kulis çalışması sergilerken, delegeler önemli yerlerden gelen telefonlarla tercihlerini bir kez daha gözden geçirmek zorunda kaldı. Bu da başlangıçta Can'dan yana gözüken dengeleri bozdu ve KESOB'da yeni bir dönem açılmış oldu" şeklindeki ifadeleri değerlendirdi. Söz konusu ifadelerin tamamen doğru olduğunu; ancak eksikliklerinin bulunduğunu belirten Eşref Can, "Bu hesaplaşma platformunun içinde CHP, ANAP, DYP, bazı meslek odalarıyla sivil toplum örgütleri de ilave edilmeliydi düşüncesindeyim" dedi.

10 yıl boyunca yönetim kurulu arkadaşlarıyla birlikte KESOB'un başında olduğunu, yaptığı hizmetlerle ilgili genel kurulda geniş çaplı açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan AKP Kastamonu Merkez İlçe Teşkilatı Başkanı Eşref Can, tek bir hatasının olduğunu kaydetti. Hatasını, bugüne kadar "omurgasız hareket etmemek" olarak değerlendiren Can, "Eğer bu hataysa ben bu hatamı kabul ediyorum. Bugüne kadar omurgasız harekette bulunmadım. Daima omurgalı oldum, dik durdum, zikzak yapmadım. Esnaf ve sanatkara yanlış yapmadım, taviz vermedim. Bu yaptıklarım yanlışsa, söyleyecek bir şeyim yok. Bu çizgimde de devam edeceğim. Doğru bildiğimden şaşmayacağım. 25 Aralık'ta yapılan KESOB kongresinin sonuçlarının esnafımıza ve sanatkarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Allah esnaf ve sanatkarımıza zeval vermesin. Ben her zaman yine onların yanında ve emrindeyim. Kimseye kırgınlığım veya küskünlüğüm yok" diye konuştu.

Seçimlerde milletvekillerinin desteğini alıp almadığı şeklindeki bir soruyu yanıtlayan AKP Merkez İlçe Teşkilatı Başkanı Eşref Can, kendisinin hiçbir siyasiden böyle bir talebinin bulunmadığını söyledi. Milletvekillerinin kendisine müteakip defalar yardımcı olmak istediklerini iletmelere rağmen buna karşı çıktığını belirten Can, "Ben kendilerine KESOB'un esnafın sorunlarının görüşüldüğü bir yer olduğunu söyledim. Kesinlikle buraya siyaset bulaştırılmayacağı düşüncemi ilettim. Bu yüzden de yardım istemedim. Kendi işimizi kendimiz içimizde halletmeliydik" şeklinde konuştu.

"BEN KİMSENİN ADAMI DEĞİLİM"
Yaptığı açıklamalar sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtlayan AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı Başkanı Eşref Can, yöneltilen bir soru üzerine ilçe başkanlığı görevini 25 Şubat'taki kongreye kadar sürdüreceğini söyledi. Yeniden aday olup olmama konusundaki bir soruya temkinli yanıt veren Can, "Bu konuyu zamanı geldiğinde değerlendiririm. Şu anda onlar bende saklı kalsın" diye cevapladı.

Hükümetin, Esnaf ve Sanatlar Yasası'nda yapmış olduğu oda başkanlarının iki dönem başkanlık yapabilir şeklindeki değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini, durumun şu anda muallakta olduğunu da belirten Eşref Can, "Hükümetle bizim teşkilatlar arasında bir bu yasa yüzünden bir sorun yaşandı. Belki bunun faturasını da ödemiş olduk. Kimseyle en küçük bir sorunum olmamasına rağmen, herkes karşımda oldu" dedi.

"Her kesimin ittifakıyla göreve gelmiştiniz. Şimdi ise AKP'deki iç çekişmenin size KESOB seçimlerini kaybettirdiğini söylüyorsunuz. Bu noktaya nasıl gelindi?" şeklindeki sorumuzu da yanıtlayan AKP Merkez İlçe Teşkilatı Başkanı Can, şöyle konuştu: "İlçe başkanlığına gelirken, sayın bakanımız, genel merkez yöneticilerimiz ve milletvekillerimizle birlikte konuştuk. Ankara'ya davet edildiğimde il başkanlığı görevi teklif edilmişti. Ancak ben isteksiz davrandım ve merkez ilçe başkanlığını kabul ettim. Saflaşmaya gelinen süreç şöyle gelişti. Kamuoyuna da bu yansıdığı için artık söylemekte bir sakınca görmüyorum. İl başkanıyla milletvekillerinin arasına bir soğukluk girdi. Bu soğukluk nedeniyle il başkanı, sayın bakanın yanında gibi görülmeye başlayınca, ben de AK Parti'nin tüzel kişiliğini devam ettirme adına, teşkilatla, genel merkezle ve milletvekilleriyle bu görevimi yürütmeye çalıştım. Üstelik hiçbir zaman da taraf olmadım. Şu anda tarafsız olarak merkez ilçe başkanlığı görevimi sürdürüyorum. Ben kimsenin adamı değilim. AKP tüzel kişiliğine hizmet eden bir ilçe başkanıyım. Bunu herkesin böyle bilmesini istiyorum."

KESOB seçimleri sonrasında bir gazetede yer alan haberle ilgili açıklamada bulunan AKP İl Teşkilatı Başkanı Mustafa Gülşen'in söylemlerini de samimi bulmadığını ifade eden AKP Merkez İlçe Teşkilatı Başkanı Eşref Can, "İl yönetiminizin Civcioğlu'ndan yana tavır takındığını hangi bilgiye göre söyleyebiliyorsunuz?" şeklindeki soruya da, "Bu konuda kesin bir açıklama yapmak istemiyorum. Ancak, gazetede isminden hatırlı kişi olarak bahsedilenler, telefonla bazı yerleri aradı. Cumartesi günü akşamına kadar KESOB seçimlerinde ben önde gidiyordum. Son anda hatırlı kişilerin bazı yerleri araması, soncu gerçekten etkiledi" karşılığını verdi.

"TOSYA'DAKİ OLAY ABARTILIYOR"
Tosya'daki Başkanlar Kurulu toplantısında yaşanan olaylarla ilgili soruları da yanıtlayan AKP Merkez İlçe Başkanı Eşref Can, olayın 2 yıl önce yaşandığını, kendisinin Kaymakam'ın kullandığı ifadeyi dahi hatırlamadığını söyledi. Toplantı sonrası Kaymakam ile Bilal beyi dışarıda tartışırken gördüğünü belirten Eşref Can, "Olayı orada sakinleştirdik ve kapattık. Olaki böyle bir ifade kullandıysa bile, bu onların sorunu. Devletin Kaymakamı'nı azarlamak benim haddim değil. Üstelik oradaki tartışma Eşref Can'ın ayıbı da değil. Tarafların bir tartışması olmuşsa bu kendilerini ilgilendirir. Ormanın belediyeye tahsis ettiği yerle ilgili de kongrede konuşmalar yapıldı. Buranın kamyon garajı yapılması konusunda masaya yumruğumu vurmamakla suçlandım. Bu konuda milletvekilleriyle müteakip defalar toplantı yaptık. Verelim burayı kamyonculara dedim. Ancak, Musa beyi aşamadık. Musa beyde durumu bakana aktarmış ve tahsis kaldırılmış. Burada benim suçum ne?" diye sordu.
Eşref Can, gazetecilerin parti içinde yaşanan sıkıntılarla ilgili sorularını da cevapladı.

Bir gazetecinin, "Samimi bulmadığınız bir il yönetimiyle nasıl çalışacaksınız?" şeklindeki sorusuna karşılık Can, "Bizim il yönetimiyle kesin çizgilerle ayrılmış bir sorunumuz yok. Başkanla da yönetimdeki arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Kastamonu'da, bakan ve milletvekili faktörü var. Bu da sorunların yaşanmasına neden oluyor. Ben merkez ilçe başkanıyım. Yani ayrı bir tüzel kişiliğin başındayım. İl başkanlığı ise ayrı bir tüzel kişiliğe sahip. İl başkanını merkez ilçenin de içinde bulunduğu ilçe delegeleri belirler. Beraber oluruz ayrı oluruz, bu bir şey değiştirmez. Türkiye'de çok yerde benzeri sorunlar yaşanıyor. Bunu genel merkezde biliyor. Bunlar bizim dışımızda gelişen olaylar. Bende böyle sorunların yaşanmasını istemiyorum ama üzülerek ifade edeyim iş bu noktalara geldi" dedi.

.
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2005 Cumartesi 16:58:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?