6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Genelge yılbaşı öncesi hindi satışlarını vurdu

Kuş gribi nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gönderilen "ikinci bir emre kadar pazar yerlerinde kanatlı hayvan satışının yasaklanmıştır" genelgesi nedeniyle hindi satışlarında büyük düşüş yaşanıyor. Yılbaşına umut bağlayan üreticiler, Tarım Bakanlığı'nın kuş gribi nedeniyle gönderdiği ikinci bir emre kadar kanatlı hayvan satışları yasaklanmıştır genelgesinin hala yürürlükte olması nedeniyle hindi satışına müsaade etmeyen belediye yetkilileriyle karşı karşıya geliyor. Bütün umutlarının yılbaşına bağlayan besiciler ise bir durumun düzeltilememesi nedeniyle bir hayli dertli.

Kastamonu merkez ve ilçelerinde hindi üreticileri kuş gribi genelgesinin kalkmaması nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını belirterek Tarım İl Müdürlüğünde müracaat ediyor. Tarım İl Müdürü Güray Koçak kanatlı hayvan satışlarıyla ilgili ikinci bir genelge gelmediği için yasaklar sürüyor diyerek şöyle konuştu."Türkiye genelinde geçerli olan bu genelge henüz yürürlükten kalkmadı. Kastamonu'da kuş gribine rastlanmadı. Ancak bazı illerde kuş gribine rastlanması dolayısıyla bizde tedbirlerimizi elden bırakmıyoruz. Kastamonu'da hindi üretimi yaygın.Hindi üreticilerinin de haklı olduğu yerler var. Ancak biz durumu bakanlığı bir yazıyla bildirdik. Hindi üreticisi zor durumda kalıyor. Biz denetimlerimizi yapıyoruz ve pazarlarda hindi satışı hala yasak. Bakanlıktan görüş bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, hindi üreticiliğinin en fazla yapıldığı ilçe olan Devrekani'de ise yasak nedeniyle hindi üreticileri pazarda satış yapamıyor. Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu yasak nedeniyle üreticilerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek sorunun çözüme kavuşturulmasının şart olduğunu söyledi.

Başkan Aliustaoğlu, "Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Kuş gribi nedeniyle bir genelge gönderdi. Genelgede ikinci bir emre kadar Pazar yerlerinde kanatlı hayvan satışı yasaklanmıştır deniliyor. Kastamonu ve ilçelerinde kuş gribi yok. Ancak biz genelgeye uymak zorundayız. Bu nedenle denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam ediyor. Yasak nedeniyle hindi üreticileriyle karşı karşıya geliyoruz. Sanki bu yasağı biz koymuşuz gibi bir durum oluştu. Üreticide bizde bu durumun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Üretici de haklı yılbaşında satış yapmayı düşünüyordu ama yasak nedeniyle satış yapamıyor." şeklinde konuştu.

Hindi üreticisi İbrahim Aktaş (60) üretici olarak zor durumda olduklarını söyledi. İbrahim Aktaş "Yılbaşından umutluyduk ancak genelge nedeniyle satışlarımızda büyük oranda düşüş var. Kuş gribi yok ancak genelge hala yürürlükte olduğu için yapacak bir şey yok. Bu durumu Tarım il Müdürlüğü ile görüştük. Tarım Müdürlüğü yetkilileri bir yazı yazarak durumu bakanlığı bildirdiler. Bir an önce olumlu bir cevap almayı bekliyoruz" ifadesini kullandı. Kastamonu'da hindi fiyatları geçen yıla oranla düştü. Geçen yıl 35-40 YTL olan hindiler bu yıl 20-25 YTL arasında alıcı buluyor.

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 17:37:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?