6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Küre Dağları için 2 milyon dolar hibe yardımı

Avrupa'nın korunması gereken sıcak 9 noktasından biri olarak ilan ettiği Küre Dağları Milli Parkı için hazırlanan kalkınma ve koruma projesi için Küresel Çevre Fonu (GEF) 2 milyon dolar hibe krediyi onayladı. Çevre ve Orman İl Müdürü Yaşar Polat, projenin kendi kontrollerinde yürütüleceğini belirterek 2006 yılının ilk aylarında projeye start verileceğini bildirdi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Yaşar Polat, Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) ülkemizde 5 ilde uyguladığı projelerden birini Kastamonu'da gerçekleştireceğini bunun için tüm çalışmaların tamamlandığını söyledi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Polat, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlenen Küresel Çevre Fonu (GEF-2) hibe katkısı ve Dünya Bankası işbirliği ile yürütülen Küre Dağları Milli Parkı'nın içine alacağı 2 milyon dolarlık projenin "Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yöntemi Projesi-GEF-II" kapsamında yapılak. 2006 yılında başlayacak proje çok önemli. Bu proje sayesinde yörede büyük bir çığır açılacak. Bugüne kadar doğal olarak bozulmamış, kirlenmemiş, Küre Dağları Milli Parkı'nda bundan sonraki çalışmalar uluslararası düzeyde planlı bir şekilde yapılacak. Kurulacak her türlü tesis dünya standartlarında olacak. Ayrıca milli parklar üzerinde yaşayan insanların milli park üzerindeki baskısının azaltılması için fon desteği ile köylüler istihdam edilip milli park ve doğa turizmine yönelik faaliyetlerde çalıştırılacak" şeklinde konuştu. Polat ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Çevre Düzeni Planı'nda bakanlığın öncelik verdiği iller arasında olduklarını belirterek, Kastamonu, Çankırı ve Sinop Planlama bölgesinin hizmet alım işinin belirleneceğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak Kastamonu Çevre İl Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. İsmail Menteş, Çevre Düzeni Planı'nda Kastamonu, Çankırı ve Sinop Planlama bölgesinin hizmet alım işinin değerlendirilmesi için yapılacak toplantıya katılması için Ankara'ya davet edildi. GEF-2 toplantısının diğer ayağı ise Kayseri'de yapılacak. Kayseri'de yapılacak olan bir haftalık toplantıda Biyolojik Çeşitlilik ve Doğa Koruma Yasası taslağı maddeleri görüşülüp son şekli verilecek.

Küre Dağları Milli Park alanında uygulanacak olan 2 milyon dolarlık hibe kredinin kullanımını ve hazırlanan projenin uygulamasına 2006 yılının ilk aylarında başlanacağı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 12:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?