5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Yer parasına zam

Kastamonu Belediyesi, seyyar esnaftan aldığı yer parasına 6 ila 10 milyon arasında zam yapınca ortalık karıştı. Seyyar satıcıdan toplanan yeni yer parası, geçimini bu işten sağlayan esnafı isyan ettirdi.

Belediye ekiplerinin her hafta Çarşamba ve Cumartesi günleri seyyar esnaftan aldığı yer parasını yüzde 200'ün üstünde arttırması esnafı çileden çıkarttı. Durum böyle olunca seyyar esnaf açtı ağzını yumdu gözünü. Daha önceden 3 YTL yer parası veren bir seyyar satıcı, belediye ekipleri kendinden 13 YTL isteyince şaka sandığını, ancak kesilen faturayı gördüğünde ne yapacağını şaşırdığını söyledi. Başka bir seyyar satıcı ise belediye ekipleri gelene kadar kazandığı paranın 4 YTL olduğunu, 5 gün önce 3 YTL ödediği yere, 5 gün sonra 8 YTL istendiğinde çılgına döndüğünü belirtti.

Kendilerinin çok zor şartlarda para kazandıklarını söyleyen seyyar esnaf, yapılan bu uygulama sonunda kızgınlıklarını ve kırgınlıklarını şöyle dile getirdi:
"Bizler sabahtan akşama kadar soğukta ailemize ekmek getirmek için bekliyoruz. Bazı günler çay parasını bile kazanamıyoruz. Öğle yemeği de yiyemiyoruz. Çünkü kazanamıyoruz. Belediye ise bize yüzde 200'ün üstünde yer zammı uyguluyor. Yer paralarını bir ayda 8 kez veriyoruz. 3 YTL nerede 13 YTL nerede bu yüzde kaç zam oluyor sizler hesaplayın. Biz belediyeyi zam yapmasın demiyoruz ama bu kadarı da fazla. Bir seyyar esnafın ayda ödeyeceği yer parası 104 YTL. Bizler ailemizi mi geçindirelim yoksa belediyeyi mi kalkındıralım? Eğer belediyeyi biz kalkındıracaksak, bu verilen paranın 2 katını ödeyelim, tezgahlarımızı da verelim. Türkiye'de enflasyon yüzde 10 oldu diyorlar. Ancak bize yüzde 200'ün üstünde zam yapılıyor. Burası dağ başı değil. Bizi yok etmek istiyorlarsa iş bulsunlar. İş olsa bu soğukta sabahtan akşama kadar 3-5kuruş için bekler miyiz? Belediye bizim elimizden tutacağı yerde bu uygulama ile biz belediyenin elinden tutacağız. Bizler yetkililerden yardım istiyoruz ve bu yanlış uygulamanın biran önce düzeltilmesini talep ediyoruz. Yoksa zaten bu paraları bizim verecek ne gücümüz var nede öyle bir kazancımız."

.
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 17:36:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa yılmaz IP: 78.164.170.xxx Tarih : 5.06.2008 17:45:32

esnaf arkadaşlara katılıyorum ben ıspartada pazarcılık yapıyorum bizim belediye başkanı yer parasını artırdığı yetmediği gibi birde özelleştirdi bizden haftalık 25.00 ytl pazar başına para istiyorlar yazıklar olsun bizi bu hallere düşürenlere...