5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

300 yataklı hastane çürümeye bırakıldı

Kastamonu'nun Daday İlçesi’nde bulunan 300 yataklı Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) tarafından Sağlık Bakanlığı’na devredilmesiyle birlikte çürümeye terk edildi.

Eski başbakanlardan ve Demokratik Sol Parti'nin (DSP) eski Genel Başkanı ve halen Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde tedavi gören Bülent Ecevit’in babası CHP Kastamonu Milletvekili Fahrettin Ecevit'in girişimleri sonucu Kastamonu'nun Daday İlçesi'nde yaptırılan 300 yatak kapasiteli Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, kaderine terk edildi. Ecevit'in köyü Sarıçam'ın bulunduğu ilçede 1954 yılında yapılan değerlendirmeler sonucu oksijen deposu olarak belirlenen bölgede yapılan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, içindeki tüm sağlık cihazları ile birlikte kaderine kaderiyle baş başa kaldı.

Lojmanları, çocuklar için oyun parkı, hastalar için yürüyüş parkuru gibi birçok sosyal tesisi de barındıran hastanenin içinde günün şartlarında tiyatro salonu bile ihmal edilmedi. Toplam 53 bin dönüm arazi üzerine kurulan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 1970’li yıllarda çok iyi çalışırken, 1990’lı yıllardan sonra zamanla kan kaybetmeye başladı. Daday'a 7, Kastamonu’'a yaklaşık 40 kilometrede bulunan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, koalisyon hükümeti döneminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan’ın ziyareti sonrası atanan doktor ve yardımcı personelle eski günlerine dönmeye çalışırken, yeniden terk edildi. AKP hükümetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Dadaylı Murat Başesgioğlu’nun girişimleri sonucu tadilattan geçirilen hastane, daha sonra Sağlık Bakanlığı’na devredildi. 2 yıldan bu yana hiçbir hastanın gelmediği hastanede şu anda yaklaşık 40 personel görev yapıyor.

Son 2 yılda uzman doktor atanmayan hastanede 1 pratisyen hekim görev yapmaya başladı. Yaklaşık 2 hafta önce onun da başka yere atanmasıyla birlikte hastanede sadece aşçı, kaloriferci, memur, bekçiler kaldı. Yılda ortalama 500 bin YTL ısınma bedeli ödenen Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bugünkü değerlerle inşaat maliyetinin 50 milyon YTL'yi bulduğu belirtildi.

AKDAĞ “GEREKEN YAPILACAK” DEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın 24 Temmuz’da Kastamonu’ya yaptığı gezinin ana konusunu oluşturan Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi için 1 ay içinde karar vereceğini belirtti. Ancak hastane için aradan geçen süreye rağmen hiçbir adım atılmadı.

İsviçreli mühendislerin 1954 yılında yaptıkları ölçümler sonucu çam ağaçları arasında oksijenin yoğun olarak bulunduğu tespit edilmesi sonucu bu ülkede bulunan bir sağlık merkezi örnek alınarak yapılan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın kendisiyle ilgili karar vermesini bekliyor. Yöre sakinleri binanın hastane olarak olmasa bile bir şekilde değerlendirilmesi istedi.

Göğüs Hastalıkları Hastanesi çürümeye bırakılırken 1997 yılında ilçeye 50 yataklı başka hastane yapılmaya başlandı. Kaba inşaatının bir bölümü biten 50 yataklı hastane de kaderine terk edildi. Bu hastanede ‘Hababam Sınıfı'nın yazarı ve Türk Edebiyatının unutulmaz ismi Rıfat Ilgaz'ın da yaklaşık 3 ay yatarak tedavi görmüştü.

Eski parlak günlerinde çalışanları tarafından kurulan voleybol takımı Kastamonu'da birçok turnuva ve karşılaşmalarda ödül alan hastanenin kupaları hâlâ giriş katında sergileniyor. Günümüzde birçok hastanede merkezi oksijen sistemi bulunmazken Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde depo ve sistem çürümeye terk edildi.

Kastamonu merkezde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak hastalara hizmet vermeye çalışan Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi ve Şerife Bacı Devlet Hastaneleri yaklaşık yüzde 90 kapasite ile çalıştığı belirtildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 16:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?