18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

Çiftçiye sinevizyonlu eğitim

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilere AB standartlarına uygun kaliteli ürünler yetiştirmeye yönelik çalışmalar başlatıldı.

Slayt eşliğinde gerçekleştirilen toplantılara ise çiftçilerin duyarlılığı dikkat çekiyor. 8.'si yapılan toplantılara bayanlar ve erkekler olmak üzere iki ayrı seans şeklinde yapılıyor. Sunumlarda ki hedef ise Taşköprülü çiftçileri AB standartlarına hazırlamak ve bu kalitede ürünleri yetiştirmenin teknikleri konusunda bilinçlendirmek. İlçe Tarım Müdürü Halil İbrahim Akkurt, AB standartlarına uygun kalitede, Bodur elma ve kiraz gibi meyve yetiştirmeyi, hayvancılık ile sütteki hijyenik şartların oluşmasını sağlamak ve tarım ürünleri yetiştirebilmek için, çiftçilerimizi dünyada uygulanan bilimsel ve teknolojik gelişmeleri anlatan CD'yi sinevizyon eşliğinde sunum yaparak eğitim çalışması başlattıklarını söyledi.

İlçe ekonomisine yaklaşık ayda 1 trilyon lira girdi ve sağlayan Seka Kağıt Fabrikasının özelleşmesi, Kendir Fabrikasının kapatılmasından sonra ilçenin ikinci önemli gelir kaynaklarından olan tarım ürünlerinden sarımsağın mamul hale getirecek tesisleşmenin ve kurumsallaşamamanın sonucu fiyatta bir türlü istikrarın sağlanamaması, Buğday fiyatlarının çok düşük fiyattan alıcı bulması, Pancar üretimine kota uygulamasının devam etmesi ve kaybedilen bu gelirlerin yerine yeni gelir kaynaklarının da devreye sokulamaması Taşköprü'yü tarihinde ilk kez ekonomik kriz'le karşı karşıya getirdi.

Kriz'in panzehiri ve alternatifi olarak da tarım ve hayvancılık düşünülüyor. Her türlü tarım ürünlerini, Hayvancılık ve Meyve yetiştirmeye müsait olan Taşköprü ovasında ki bu potansiyeli değerlendirmek üzere İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından köylerde çiftçilere sinevizyon eşliğinde eğitim çalışmalarına başladı.Teknik ekip tarafından sunulan gösterilerde, çiftçilere öncelikle AB standartlarında kaliteli tarım, hayvancılık ve meyve yetiştiriciliği konularında teknik ve bilimsel bilgiler aktarılıyor. Çiftçilerin son derece memnun olduğu sunumlardan sonra, bu yıl yapılacak ekimlerin bu bilgi ışığında yapılması teknik elamanlar tarafından takip edilerek, bundan sonra çiftçiliğin veya hayvancılığın aileden gelen kültürle yapılması önlenecek.

İlçe Tarım Müdürü Halil İbrahim Akkurt, Çiftçilerimiz şimdiye kadar aileden gelen kültürle üretim yaptığı için genelde zarar ettiklerini, bundan sonra yetiştirecekleri tarım ürünleri, hayvancılık ve meyveciliği, Bilimsel veriler ışığında yaparak az maliyetle hem kaliteli ürün elde edecek, hem de verimlilikte artış olacağı için zarar etmeleri söz konusu olmayacak. Sadece sarımsak ekme alışkanlığını terk ederek, alternatif olarak da kazancı bol olan bodur elma, kiraz meyveler yetiştirip paketlemesini de yaparak bu ürünleri dünya ülkelerine ihraç etmek olduğunu kaydetti.

Bodur meyve yetiştiriciliği, hayvan bakım beslenmesi ve sütteki hijyenik şartların sağlanması konulu seminerlerin çiftçiler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Akkurt," Önce çiftçilerimizde görülen eksikleri gidermek ve sonra da AB kalitesini yakalamak üzere eğitim toplantıları yapmaya başladık. seminerlere artan ilgi üzerine hedefi 20 olarak belirledik. İki kademeli olan seminerler.oluşturduğumuz teknik kadro tarafından önce köydeki bayan çiftçilere, sonra da erkek çiftçilerimize verilmektedir.Seminerlerde kısa, öz ve teknik bilgiler sunularak az maliyetle verimli ve kaliteli ürünler elde etmenin altyapısını hazırlıyoruz.

Hayvancılıkla uğraşanlara; Hayvan sağımı, hijyenik konuları , bakımı, beslenmesi, hayvan hastalıkları, mücadelesi ve barınakları, Tarım ürünleri yetiştirtenlere de silaj yapımı, suni tohumlama periyotları, toprak analizi gibi konular hakkında Avrupa ülkelerinden örnekleri slayt gösterisi eşliğinde teknik elamanlarımızın da desteği ile detaylı olarak anlatılıyor. Önemli bir konu da alternatif olarak bodur kiraz ve elma yetiştiriciliğidir. Bu meyveleri AB kalitesinde yetiştirip paketlemesini de yaparak ihraç etmeliyiz. Hedefimiz de budur,yeni ürünlerimiz olacak elma ve kiraz yetiştirilmesini teşvik edip destekliyoruz." Dedi.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 11:59:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?