5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bakan Güler, Ordu'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, son yaşanan doğalgaz krizlerine tedbir olarak yeraltı depolarının yapımına hız verdiklerini belirtti.

Bakan Güler, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) boşalttığı yeraltı boşluklarını da etüt ettiklerini söyledi. Partisinin Merkez İlçe Kongresi'ne katılmak üzere seçim bölgesi Ordu'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kongre salonuna gitmeden önce ilkokulu okuduğu İsmet Paşa İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti. Okul binasında yapılacak tadilat çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Güler, 4 yıl öğrenim gördüğü okuldaki sırasına oturdu.

Okulu gezen ve hatıralarını tazeleyen Bakan Güler, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Son yaşanan doğalgaz krizi sonucu depo sorununun öneminin ortaya çıktığını belirten Bakan Güler, Silivri ve Tuz Gölü'nün altında yapılacak depoların çalışmalarına hız verdiklerini belirtti.

Güler, "Türkiye 20 yıldır doğal gaz aldığı halde deposunu düşünmemiş. Bu depoları yapmak bize kısmet oldu. Silivri'de 1.6 milyar metreküplük bir depo yapılıyor. Tuz Gölü altına yapılacak deponun da ihalesi gerçekleştirildi. Bunun için Dünya Bankası'ndan (DB) kredi alıyoruz. Çalışmaları süratli bir şekilde bitiriyoruz. Ayrıca TKİ'nin boşalttığı yeraltındaki boşlukları da etüt ediyoruz" dedi.

İran'ın doğal gazı kısmasını değerlendiren Bakan Güler, olayın siyasi nitelik taşımadığını ifade etti. Bu doğal gaz anlaşmalarının geçmiş hükümetler döneminde yapıldığına değinen Güler, "Ben gerek İran Büyükelçisi gerekse İran Enerji Bakanı ile görüştüm. Siyasi bir izlenim edinmedim. Doğal gazın kesilmesi tamamen soğuk havalardan kaynaklandı. Zaten başka zamanlarda da İran'dan gelen doğalgazda kesinti oluyordu. Bu yapılan doğal gaz anlaşmalarına maalesef herhangi bir yaptırım maddesi koymamışlar. Biz almadığımız zaman parasını ödüyoruz ama onlar eksik verdiği zaman bir yaptırım uygulayamıyoruz" diye konuştu.

Güler, doğal gaz krizinin yaşandığı günlerde elektrik kesintisi yaşanmadığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Biz elektrik kesintisi olmaması için doğalgaz eksikliğini kömür ve barajlara ağırlık vererek telafi ettik. Bundan dolayı bir sıkıntı olmadı. Eğer bu tedbiri almasaydık, elektrik kesintisi olacaktı. Bunda yerli kaynaklarımıza verdiğimiz önem ve yaptığımız başarılı planlama rol oynadı."

.
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2006 Pazar 14:54:02
Güncelleme :29 Ocak 2006 Pazar 15:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
VONALI IP: 195.87.77.xxx Tarih : 1.02.2006 00:28:43
Sayın bakan sizi PERŞEMBE' ye davet ediyorum. Burası ORDU' dan 12 km. batıda bir ilçe. ORDU' lusunuz fakat belki bilmezsiniz diyerek tarif ettim. Nede olsa biz elektrik sorunu ayyuka çıkmış bir ilçeyiz. İlçemizde elektrik hatları yer altına girdi fakat ne hikmetse biz artık elektrik kesilmeyecek diye sevinirken günde 10-15 kez elektrik kesilir oldu. Hatta yılbaşı gecesi bile 22:00 ile 00:05 arası elektriksiz kaldık. ve o günden itibaren hergün elektrik kesintisi oluştu. Sizi Perşembe'ye davet etmemdeki amaç belki siz varken 1-2 gün olsun bu sıkıntıyı yaşamayız.