5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'Petrol faturamız kabarıyor'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler, dünyada nüfus artışı, sanayileşme ve şehirleşmeyle birlikte, küreselleşme sonucu artan ticaret ve üretim imkanlarına bağlı olarak doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebin giderek arttığını belirtti.

Ordu-Ünye merkezli 'Kuzey Noktası' dergisine açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler, 2002 yılında toplam enerji talebinde yüzde 80 olan fosil kaynakları payının 2030 yılında yüzde 82'ye yükselmesinin beklendiğini, bu dönem içerisinde petrolün en çok tüketilen enerji kaynağı olma özelliğini koruyacağını, en yüksek talep artışının ise doğalgaz kullanımında beklendiğini belirtti.

Türkiye'nin genel enerji tüketimine bakıldığında yüzde 38 ile petrolün ilk sırada yer aldığını, onu yüzde 27 ile kömür, yüzde 23 ile doğalgaz ve yüzde 12 ile yenilenebilir enerji kaynaklarının izlediğini kaydeden Bakan Güler, özellikle petrole büyük fatura ödendiğini vurguladı. Bakan Güler, "1967 yılında petrol tüketiminin yüzde 57'si yerli üretimden sağlanıyordu. Bugün bu rakam yüzde 7 civarında. Petrol ithalatı için ödediğimiz döviz uluslararası petrol piyasalarındaki fiyat hareketlerine bağlı olarak önemli rakamlara ulaşmaktadır. 2004 yılında petrol faturamız 2003 yılına göre yüzde 43 artışla 8.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2005 yılı sonu itibariyle ham petrol ithalatı 8 milyar dolar, ürün ithalatı 7 milyar dolar, ürün ihracatı da 2 milyar dolar olmak üzere, toplam petrol faturamızın 13 milyar dolara ulaşması beklenmektedir" dedi.

Petrol ve doğalgaz arzının sağlanması için Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) sondaj çalışmalarına ağırlık verdiğini kaydeden Bakan Güler, Türkiye'nin uzun yıllar süren çalışmalara rağmen petrol ve doğalgaz açısından tam olarak aranmadığını bildirdi. Güler, "TPAO'nun yıllardır yıllık 50 milyon dolar civarında olan yatırım bütçesi 2004, 2005 ve 2006 yıllarında sırasıyla 150, 230 ve 300 milyon dolara çıkarılarak petrol ve doğalgaz aramacılığına büyük imkan sağlanmıştır. TPAO'nun Batı Karadeniz'de Akçakoca açıklarında yaptığı keşif tüm Karadeniz'in petrol ve doğalgaz potansiyeli açısından ümit vericidir. Akçakoca'da doğalgaz üretimine 2006 yılının üçüncü çeyreğinde başlanacaktır. Doğu Karadeniz'de Hopa açıklarında petrol arama çalışmaları en son teknolojinin kullanıldığı faaliyetlerle devam etmektedir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2006 Cumartesi 11:50:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tarkan Deniz IP: 85.97.141.xxx Tarih : 18.01.2006 12:42:23
Sayin Bakanim Ordu yoresi ile ilgili olsun Turkiye'nin enerji konusunda yurt ici ve disi menfaatlerinde olsun bu kadar ozverili calisiyor ki bayram dolayisi ile bulundugu memleketi Ordu ilinde bile dergi ve basin kuruluslarina demec veriyor ve Turk Halkina Ukrayna-Rusya arasinda yasanan bir enerji-dogalgaz krizi olmayacagini ama bizde ulkemizde her turlu imkani degerlendirecegiz mesaji veriyor.Kendisini tekrar tebrik ederim. Saygilarimla Tarkan Deniz Ordu ili Gonullu Turizm Elcisi ve Proje Haz.Kom.Uyesi JCI Uluslararasi Genc Ticaret Odasi Avrasya Toplumsal Projeler Direktoru Ordu Haber Gazetesi Genel Koordinatoru