19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

376 gencin koluna altın bilezik

Samsun'un 161 bin nüfuslu Gazi Beldesi'ndeki 23 bin işsizin derdine çare olmak için geliştirilen istihdam projesi kapsamında düzenlenen Gazi Belediyesi Meslek Edindirme Kursları'na (GAMEK) katılan gençlerden 140'ına istihdam imkanı sağlandı.

Belediye Başkanlığı'na seçildikten sonra en çok işsizlerin iş talebiyle karşılaşan Süleyman Kaldırım, GAMEK projesini geliştirip uygulamaya başladı. Başkan Kaldırım, "Beldemizdeki 23 bin işsizden 15 bininin hiç mesleği yoktu. Mesleksiz bir insanın iş bulması diye bir şey sözkonusu olamaz. Biz de işsiz gençlerimizi meslek sahibi yapmak amacıyla değişik kurslar düzenledik. 2005 yılında 350 bin YTL harcama yaparak kurstan geçirdiğimiz 418 gencimizden 140'ını işe yerleştirmenin gururunu yaşıyoruz" dedi.

Samsun'da doğalgaz yatırımlarının yanı sıra hafif raylı sistem ve tersane yatırımlarının gerçekleştirileceğini, GAMEK'in bu alanlarda yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak üzere hayata geçirildiğini ifade eden Kaldırım, "GAMEK bir istihdam projesidir" dedi. Başkan Kaldırım, GAMEK bünyesinde doğalgaz ve tersaneye yönelik 3'er aylık 4 kaynakçılık kursunda 210 gencin eğitildiğini, bu 210 kişiden 174'üne Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Sertifikası, 106'sına Türk Loydu Sertifikası verildiğini, kurstan mezun olan 68 kişinin işe yerleştirildiğini, kalan 106'sının ise Samsun'da yapımına başlanacak olan tersanenin açılmasını beklediğini dile getirdi.

Doğalgaz İç Tesisatçılık Kursu'nda ise 1 yıllık eğitim döneminin tamamlanarak raporlama dönemine girildiğini açıklayan Kaldırım, "Şu anda faaliyetin sürdürülebilirliğiyle ilgili girişimlerde bulunulmaktadır. Bu kursumuzda 1 yılda 156 kişi eğitilmiştir. Bu 156 kişiden 120'si başarılı olarak sertifika almıştır. Kursumuzdan mezun olan 49 kişi işe yerleştirilmiştir. Kalan 71 kişi ise Samsun'da faaliyet gösteren doğalgaz sektöründe istihdam edilmeyi beklemektedir" diye konuştu.

GAMEK dışında Gazi Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürlüğü bünyesinde bilgisayar, bayanlara yönelik kuaförlük ve tekstil kursları açtıklarını da kaydeden Kaldırım şu bilgileri verdi:

"Gazi Beldesi sınırları içerisinde yaşayan ve maddi durumu yeterli olmayan gençlere yönelik olarak Bilgisayar İşletmenliği Kursu, Bilgisayarlı Muhasebe Kursu, Web Tasarım Kursu, Autocad Kursu vb. kurslar da açılmıştır. 49 kişiyle başlatılan bilgisayar kurslarında 1 dönem içerisinde 35 kişi eğitilmiştir. Bu 35 kişiden 29'u başarılı olarak sertifika almış ve istihdamları sağlanmıştır. Bayanlara yönelik kuaförlük kursumuza ise 20 kişi katılmış, 17'si başarıyla sertifikalarını almış, 14'üne istihdam sağlanmıştır. Yeni açtığımız tekstil kursuna ise 60 kişi katılmış ve kurs devam etmektedir. Bu kursumuzu bitirenler ilimizdeki değişik tekstil firmalarında işe yerleştirilecektir. Biz belediye olarak elimizdeki imkanlar ölçüsünde gençlerimizin koluna altın bileziklerini takıyor ve onlara özgüven aşılıyoruz. Elinde bir mesleği olan ve kendine güvenen insanların işsiz kalması mümkün değildir. Samsun'daki sanayicilerin de yetişmiş eleman sıkıntısı yaşadığını düşünürsek Türkiye'deki asıl sorunun işsizlikten ziyade yetişmiş eleman sorunu olduğu görülecektir."

.
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 16:52:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?