Samsun'un Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, AB uyum sürecinde tarım politikasının acilen uzun vadeli bir temele dayandırılması gerektiğini söyledi.
Bölgesel desteklerin artırılması gerektiğini kaydeden Sait Karagöl, üreticinin gelişmesi için acilen tarımsal desteklere pay ayrılmasını ve veraset sisteminde de yenilikler yapılmasını istedi. Karagöl, üretimde ihtiyaç duyulan buğday, tütün, kanola, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerde bölgede ve ülke genelinde arz açığı olduğunu ifade etti. Tarım arazilerinin parçalanmaması için devletin uzun vadeli olarak üreticiye kredi vermesi gerektiğini belirten Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, "Çiftçi kayıt sisteminin oluşturulması amacıyla tarım arazilerinin veraset ve intikal işlemlerine 2 yıl süreyle getirilen vergi, harç istisnalarında ek olarak veraset ve intikal için tapu dairelerinde, mirasçıların tamamının aynı anda hazır olmaması şartı aranmaksızın, sadece bir mirasçının veraset ilanıyla müracaatı halinde, veraset işlemine imkan sağlanmalıdır" dedi.
Tarımda henüz altyapının ülke genelinde oluşmadığını, AB bütçesinin azalmaya başladığını, Türkiye'nin ise yüzde 25'lerle destek içerisine gireceğini, 12 Milyon euroluk AB tarım desteğinde 7 ülke içerisinde yer alan Türkiye'nin 2005-2006 yılları arasında da AB tarım desteğinden yeteri kadar yararlanamayacağını kaydeden Karagöl, "Verimlilikte ve üretim kalitesinde dünyayla yarışmamıza rağmen maliyetlerin yüksek olması nedeniyle rekabet edemiyoruz. AB ile aramızda akaryakıtın 3 misli pahalı olması sorunu var. Ekonominin düzelmesi lazım ki; tarım sektörü düzelsin. Sulamaya açtığımız tüm tarım alanlarında bir ton ürün alıyoruz. Bu da verimliliği yakaladığımızı gösterir. Mazot, gübre, tohum, ilaç fiyatları oldukça yüksek olduğundan ürettiğimiz malı satamıyoruz. Tarıma yeterli destek verilmediği takdirde ithalatçı oluruz. Kırsal kalkınmada desteklemek gerekiyor. Yoksa 'Ah, Vah!'larla karşılaşırız. İhtiyacımız olan üretimi artırmalıyız. AB uyum süreci içerisinde hububat, hayvancılık ve yağlı tohumlarda altyapımız olmadığı için sorun yaşarız. Meyve ve sebzede de, rahatlıkla rekabet edebiliriz" diye konuştu.