18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Fındığa alternatif; 'kanola'

Türkiye'nin yağ bitkisi açığının giderilmesi noktasında taban arazilerde tütün ve fındığa alternatif olarak gösterilen kanolanın ekiminin yaygınlaştırılması için Samsun Bafra Ovası'ndaki çalışmalar hız kazandı. Karadenizbirlik Bafra Tarım Satış Kooperatifi tarafından yapılan destekle Bafra İlçesi'nde 30 çiftçi, bin 500 dekar alanda kanola ekimi gerçekleştirdi.

Ekim ayı sonuna kadar kanola ekiminin süreceğini bildiren Karadenizbirlik Bafra Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Yaşar Hocaoğlu, "Kanola ürününden dekara 300-500 kilogram alınıyor. 2005 yılı ekimi kanolanın tonuna Karadenizbirlik tarafından 565 YTL taban fiyat verilecek. Eylül-Ekim ayları arasında ekimi yapılan kanoladan daha fazla verim alınabiliyor. Geç ekimde rekolde düşüyor" dedi.

Kanola ekimi yapacak çiftçilerin tarlalarını çok iyi hazırlaması gerektiğine de dikkat çeken Hocaoğlu, "Kanola 100-200 santim derinliklere inen bir kazık kök sistemine sahiptir. Yanlara doğru yayılan saçak kökler, 50-80 santim çapında bir yayılış gösterir. Kanola ekecek üreticiler tarım arazilerini çok iyi hazırlamalı. Tarlasını hazırlayan ve ekmek isteyen üreticiler kooperatifimize müracaat ederse hasat vadesi faizsiz tohum ve zirai ilaçları verilecektir. Vadeli tohum ve zirai ilaç alacak olanların kooperatifimize üye olmaları mecburiyeti var. Üye olmayanlar müracaat ettiği taktirde hemen üye olma kolaylığını sağlayacağız. Bu konuda ücret talep etmiyoruz. Biçerdöverlerin rahat çalışabileceği her tarlaya ekimi yapılabilen kanola ürünü Bafra Ovası için çok iyi bir alternatif üründür. Haziran ayında hasadı yapılacak kanola ürünü çiftçiyi ekonomik olarak rahatlatacaktır. Türkiye'nin yağ açığının kapatılmasında etkili ürünlerden biri olan kanolaya yönelmek gerekmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 19:32:34
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 19:36:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?